Android bez Javy?

2
karolinaa napisał(a):

@V-2:

    public static List<String> getTopWords(final String text) {
        return Stream.of(text.split("\\s"))
                .filter(s -> s.length() > 3)
                .collect(Collectors.groupingBy(Function.identity(), Collectors.counting()))
                .entrySet()
                .stream()
                .sorted(Comparator.comparing(Map.Entry::getValue))
                .limit(10)
                .map(Map.Entry::getKey)
                .collect(Collectors.toList());
    }

no i co łyso?

Oczywiście. Zawsze jest mi troszkę łyso, gdy ktoś w naszej branży nie potrafi czytać uważnie.

V-2 napisał(a):

Proszę o wersję w Javie na Androida.

Nazwa tematu, w którym piszemy, też mogłaby dać do myślenia.

Wsparcie dla Streams API na Androida jest jeszcze w powijakach i jeśli dobrze kojarzę, nie będzie działać dla API poniżej 24.

A kiedy ktoś jest zdania, że collect(Collectors.groupingBy(Function.identity(), Collectors.counting())) nie różni się urodą od groupBy { it }, łysieję już totalnie ;)

2
karolinaa napisał(a):
public static int countOccurences(Collection<?> collection, Object o) {
        return Collections.frequency(collection,o);
}

funkcja obliczająca liczbę wystąpień obiektu w kolekcji. Teraz proszę o wersję w Kotlinie na Androida. Tylko biblioteki standardowe rzecz jasna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sądzę, że wystarczyłoby:

fun <T> countOccurences(collection: Collection<T>, o: Any) = collection.count { it == o }

Czy - może nawet lepiej - jako metodę rozszerzającą:

fun <T> Collection<T>.countOccurences(o: Any) = count { it == o }

O co chodzi z tymi dwudziestoma wykrzyknikami? :) Stresujący dzień?

3

ITT: Ludzie nie znający języka narzekają na składnię tego języka i proponują czekać na nadejście Javy 8. Never change, 4programmers.

Swoją drogą jak dla mnie najciekawszą cechą Kotlina jest NPE jako błąd kompilacji a nie runtime.

0

w kotlinie najbardziej brakuje package scope ;)

0

ReactNative to tylko zabawka i zabawką pozostanie. JavaScript to prawdopodobnie najgorszy język, jaki wymyślono, dlatego co 2 dzień powstają do niego nowe coraz bardziej zajebiste frameworki, które mają przykryć ten cały gnój pod spodem.

Google wcale nie zamierza odchodzić od Javy, przyszłość to InstantApps, czyli zwrot w stronę webu (poniekąd), w nowym Android Studio 3 można już pisać takie aplikacje.

Xamarina litościwie może pominę milczeniem żeby nie kopać leżącego.

1

@Koziołek: po to :

;)

internal to nie to samo

0
Rerere napisał(a):

JavaScript to prawdopodobnie najgorszy język, jaki wymyślono

Jest jeszcze PHP ;)

Google wcale nie zamierza odchodzić od Javy

Nikt na poważnie nie snuje przewidywań, że ją porzucą.

Ale odkąd Android będzie mieć dwa "języki urzędowe", teoretycznie z czasem może ona zostać zepchnięta do statusu podobnego, jak Visual Basic w .NET.

przyszłość to InstantApps

InstantApps raczej nijak ma się do wyboru pomiędzy Javą a Kotlinem.

0

Kurde i teraz nie wiem czy uczyć się Scali czy Kotlina L :/

0
scibi92 napisał(a):

Kurde i teraz nie wiem czy uczyć się Scali czy Kotlina L :/

Spring daje oficjalny support dla kotlina.
Wedlug mnie wybor prosty.
Data science, big data, spark? - scala

Wszystko inne kotlin ;)

0

Nadal OK. Po prostu trzeba pisać małe moduły.

0
Koziołek napisał(a):

Nadal OK. Po prostu trzeba pisać małe moduły.

wydaje mi się to trochę uciążliwe, żeby robic to w taki sposób.
Według mnie Jetbrains zrobił to pod siebie, dla developmentu IDE, co w sumie jest dość 'specyficznym rynkiem'.

0

Nie tylko IDE. Można przyjąć, że jeden moduł to jeden serwis. Wtedy nie masa większej różnicy pomiędzy package scope, a module scope

0

Android zostanie zastąpiony przez Fuchsię - jeden system na mobile i PC. Na Fuchsię będzie się kodziło w Darcie, czyli w sumie w JS. Koniec końców nastąpi wielki mariaż webu, mobile i desktopów. Badum-tsss. Możecie zacząć kupować akcje Google, bo niedługo bardzo podskoczą :)

0

Dart jest łatwiejszy od TypeScript i ES6? Wydawało mi się, że Dart umarł.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1