klasy połączenia

Odpowiedz Nowy wątek
2017-01-18 20:57
0

mam 3 klasy Test Course Question
czy macie może lepszy pomysł z połączeniem ich

klasa course nalezy do testu
klasa test ma question

ja zrobiłem ze tworze w tescie obiekty pytań i coursu i geterami i setterami odwołuje sie czy może jakoś inaczej zrobić np. myślałem też o klasie anonimowej pytania

 public class Test {
    private  Question question;
     private Course course;

    public Course getCourse() {
        return course;
    }

    public void setCourse(Course course) {
        this.course = course;
    }
     public  Question getQuestion() {
        return question;
    }

    public void setQuestion(Question question) {
        this.question = question;
    }
}
edytowany 3x, ostatnio: dominikzaq, 2017-01-18 21:01

Pozostało 580 znaków

2017-01-18 21:04
0

Zagadnienie nie ma sensu. Napisz co chesz z tym robić? Znając twoje wymagania - można robić modelowanie.
W szczególności pytanie : jakie zachowania mają mieć obiekty?

No i odpuść te : getery i setery. Jest 2017.


Bardzo lubie Singletony, dlatego robię po kilka instancji każdego.
Pokaż pozostałe 4 komentarze
@Pinek - nie są @JsonCreator - alleluja i do przodu. - jarekr000000 2017-01-18 21:34
@Prędki_Lopez gettery i settery to akurat zaprzeczenie enkapsulacji. - jarekr000000 2017-01-18 21:34
Kurde to książki kłamią ;/ No nic ide uczyć sie dalej :) - Prędki_Lopez 2017-01-18 21:37

Pozostało 580 znaków

2017-01-18 21:10
0

np. tworze kursy itd.
masz chyba racje wszystko get i set nie rozwiążą sprawy, tak coś czułem

Przykładowe dane:
test: nazwa testu poziom itd. i każdy test posiada w sobie pytania
course: tematKursu i tresc i ta klasa jest zalezna od testu
pytania: Pytanie odpowiedza , odpowiedz b itd.,

Pozostało 580 znaków

2017-01-18 21:20
0

Tylko tworzysz kursy... nic się z tym potem nie dzieje?

Ale już widać, że np. Test może mieć metodę addQuestion.


Bardzo lubie Singletony, dlatego robię po kilka instancji każdego.

Pozostało 580 znaków

2017-01-18 21:23
0

skopiuje wszystko: tworze kursy, pobieram wszystkie dane i ustawiam nowe jeśli ktoś zmieni

 public class Question {
    private String question;
    private String [] allAnswers = new String[4];
    private String properlyResult;
    private int Number;

    public String getQuestion() {
        return question;
    }

    public void setQuestion(String question) {
        this.question = question;
    }

    public void setNumber(int number) {
        Number = number;
    }

    public String[] getAllAnswers() {
        return allAnswers;
    }

    public void setAllAnswers(String[] allAnswers) {
        this.allAnswers = allAnswers;
    }

    public String getProperlyResult() {
        return properlyResult;
    }

    public void setProperlyResult(String properlyResult) {
        this.properlyResult = properlyResult;
    }
}
 public class Test {
    private  int idTest;
    private String name;
    private String author;
    private String level;

    private  Question question;

    private Course course;

    public Course getCourse() {
        return course;
    }

    public void setCourse(Course course) {
        this.course = course;
    }

    public int getIdTest() {
        return idTest;
    }

    public void setIdTest(int idTest) {
        this.idTest = idTest;
    }

    public String getCategory() {
        return category;
    }

    public void setCategory(String category) {
        this.category = category;
    }

    public String getName() {
        return name;
    }

    public void setName(String name) {
        this.name = name;
    }

    public String getAuthor() {
        return author;
    }

    public void setAuthor(String author) {
        this.author = author;
    }

    public String getLevel() {
        return level;
    }

    public void setLevel(String level) {
        this.level = level;
    }

    public  Question getQuestion() {
        return question;
    }

    public void setQuestion(Question question) {
        this.question = question;
    }

}
 public class Course {
    private String subject;
    private String content;

    public String getSubject() {
        return subject;
    }

    public void setSubject(String subject) {
        this.subject = subject;
    }

    public String getContent() {
        return content;
    }

    public void setContent(String content) {
        this.content = content;
    }
}
edytowany 1x, ostatnio: dominikzaq, 2017-01-18 21:25

Pozostało 580 znaków

2017-01-18 21:27
0

Znasz się na SQL ?


Bardzo lubie Singletony, dlatego robię po kilka instancji każdego.

Pozostało 580 znaków

2017-01-18 21:28
0

zapomniałem dodac ja to wrzucam do bazy danych później, i dlatego getery i settery użyłem!

edytowany 3x, ostatnio: dominikzaq, 2017-01-18 21:29

Pozostało 580 znaków

2017-01-18 21:30
0

Już wrzuciłeś - zapisałeś tabelki (DDL), tylko, że w Javie. Natomiast nadal nie wiadomo co ty z tym chcesz robić?
Ktoś ma te testy rozwiązywać ?


Bardzo lubie Singletony, dlatego robię po kilka instancji każdego.

Pozostało 580 znaków

2017-01-18 21:31
0

dobra mam kilka grup użytkowników: szkoleniowca, który tworzy szkolenia itd kursanta który je rozwiązuje itd, problem wynika że nie potrafię zrobić połączenia między tymi 3 klasami: kurs test pytania

edytowany 4x, ostatnio: dominikzaq, 2017-01-18 21:37

Pozostało 580 znaków

2017-01-18 21:54
1

Bo może kurs ma test, a test pytania ? (niestety nie wiadomo z tego co napisałeś )

To praca na zaliczenie czy realny projekt?
Jak na zaliczenie to ma sens.
Jak realny projekt to właśnie napisałeś najmniej potrzebną część(będzie pełnić rolę marginalną i tylko Ci trochę poprzeszkadza).
(Hint: realny projekt zacznij najlepiej od rozplanowania UI).


Bardzo lubie Singletony, dlatego robię po kilka instancji każdego.
edytowany 3x, ostatnio: jarekr000000, 2017-01-18 22:00

Pozostało 580 znaków

2017-01-18 21:59
0

tu masz część bazy:

sam nie wiem czy tak można zrobić, w odniesieniu do tego co zrobiłem

edytowany 2x, ostatnio: dominikzaq, 2017-01-18 22:01

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0