Spring Data - JPA

0

Cześć,
Zaczynam ze springiem i korzystam z filmów Artura O.
Przy 6 lekcji "Własne metody: : w interface definiuje metody np: findByFirstNameIgnoreCase ma za zadanie zwrócić usera bez względu na wielkość wpisanego imienia, po przejściu do klasy controller (przynajmniej ja to tak odbieram) jest jedynie zapis:
repository.findByFirstNameIgnoreCase ("parametr").
Moje pytanie:
Czy spring jest na tyle mądry że po nazwie metody robi to co ma zrobić, czy dzięki zastosowaniu JPARepository dzieje się taka magia :D ?

Jeśli jest to głupie pytanie - przepraszam ale nie mogę tego pojąć.

0

dzięki extends jparepository

0

Tak SpringData po nazwie metody wie co ma zrobić. Jest zbiór słów które mogą być w metodzie zeby spring zrozumiał co ma zrobić. Jeśli dobrze pamiętam generuje kod tych metod podczas uruchomienia aplikacji, nie podczas kompilacji.

0

Jak najlepiej w spring data zrobic save(entities), kiedy tych entities jest bardzo duzo z relacja one to many?

0
Biały Mleczarz napisał(a):

Jak najlepiej w spring data zrobic save(entities), kiedy tych entities jest bardzo duzo z relacja one to many?

bump.

jak najlepiej zrobic gdy potrzebuje cos takiego:

  1. Save or Update gdy kazde entity musze w zasadzie updatowac 'pod dodatkowym warunkiem`
0

Jak wiesz JPARepository czy inne repozytoria są generyczne, dlatego podczas tworzenia musisz określić na jakich encjach będziesz operował. Twój problem można rozwiązać w jeden sposób. Po pierwsze na pewno nie będziesz tworzył dla każdej encji osobnego repozytorium, bo to wygląda fatalnie. Pozostaje zrobić bazową encję z której będą dziedziczyć inne encje. Wtedy w generyku podjesz np. ? extends SomeEntity i śmiga. Jednak jeśli nie masz możliwości stworzyć bazowej encji, to pozostaje tworzenie repo dla każdej encji, co odradzam lub użycie innych rozwiązać jak np. EntityManager.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1