Java, OpenCV - rozpoznawanie twarzy

1

Muszę stworzyć prosty projekt (najlepiej Java, ale może być też Python), który będzie miał prostą bazę danych z kilkoma zdjęciami twarzy. Następnie na wejściu dostanie zdjęcie jakiejś twarzy (albo z kamerki w laptopie, albo po prostu jako zwykły .jpg) i ma stwierdzić czy dana twarz jest w bazie czy jej nie ma. Tylko tyle.
Problem w tym, ze nigdy czegoś takiego nie robiłem, nie maiłem styczności. Może ktoś podrzucić jakieś konkretne materiały od czego zacząć i jak to zrobić najprościej i najszybciej? Chcę tu wykorzystać openCV. Jeśli ktoś z Was może doradzić mi jakiej bazy użyć (albo po prostu zrobić to na plikach?), jak najłatwiej to ogarnąć, to będę wdzięczny.
Jakieś podstawowe materiały jak działa openCV już mam. Chodzi mi tylko o to, jak skleić to w całość.

0
Spine napisał(a):

http://docs.opencv.org/2.4/modules/contrib/doc/facerec/facerec_tutorial.html#face-database

http://docs.opencv.org/2.4/modules/contrib/doc/facerec/tutorial/facerec_video_recognition.html

Dzięki, to znam :).

Chodzi mi o to, ze jak rozpoznam twarz już na obrazie, to jak mogę ją porównać z tym co jest w bazie i stwierdzić, że to ta sama osoba lub nie?

1

To już zdaje się być bardziej "komercyjny" problem.

Google ma coś takiego: https://developers.google.com/vision/face-detection-concepts

Face recognition automatically determines if two faces are likely to correspond to the same person.

Do porównywania z bazą jak znalazł :)

Ktoś też zrobił wrapper na mechanizm rozpoznawania ludzi z facebooka:
https://github.com/louisondumont/facematch
https://github.com/samj1912/fbrecog

https://www.codeproject.com/tips/654838/detect-and-recognize-faces-usin
Do OpenCV po obrazku wnioskuję, że to może być to, co chcesz osiągnąć :)
Bo wypisane jest imię autora. Nie wgłębiałem się w treść. Więc sorki, jeśli to nie to ;)

0
Spine napisał(a):

To już zdaje się być bardziej "komercyjny" problem.

Google ma coś takiego: https://developers.google.com/vision/face-detection-concepts

Face recognition automatically determines if two faces are likely to correspond to the same person.

Do porównywania z bazą jak znalazł :)

Ktoś też zrobił wrapper na mechanizm rozpoznawania ludzi z facebooka:
https://github.com/louisondumont/facematch
https://github.com/samj1912/fbrecog

https://www.codeproject.com/tips/654838/detect-and-recognize-faces-usin
Do OpenCV po obrazku wnioskuję, że to może być to, co chcesz osiągnąć :)
Bo wypisane jest imię autora. Nie wgłębiałem się w treść. Więc sorki, jeśli to nie to ;)

Poniekąd chyba jest, bo gość ma bazę ze zdjęciami, następnie wykrywa sobie twarz kamerą i mu się wyświetla to kogo ta twarz należy. To będzie to.
To co wrzuciłeś teraz w drugim poście jest rzeczywiście zbyt komercyjne. Chodzi mi o coś prostego ;).

0
Spine napisał(a):

http://docs.opencv.org/2.4/modules/contrib/doc/facerec/facerec_tutorial.html#face-database

http://docs.opencv.org/2.4/modules/contrib/doc/facerec/tutorial/facerec_video_recognition.html

Odpaliłem ten tutorial, dodałem swoje zdjecia do pliku csv, ale dostaje takie error:

OpenCV Error: Unsupported format or combination of formats (In the Fisherfaces method all input samples (training images) must be of equal size! Expected 921600 pixels, but was 1228800 pixels.) in cv::Fisherfaces::train, file C:\buildslaves64\win64_amdocl\2_4_PackSlave-win64-vc11-shared\opencv\modules\contrib\src\facerec.cpp, line 564

Nie rozumiem czym to jest spowodowane. Mam y 3 foldery ze zdjęciami, 2 foldery są czytane prawidłowo, a z 3 są problemy. Wszystkie obrazy to zwykłe jpg.
Ktoś coś może pomóc w tym temacie?

2

Przecież jest chyba jasno napisane że wszystkie zdjecia treningowe muszą być tego samego rozmiaru a w zestawie pojawiło się zdjęcie większe niż inne. Sukcesów w informatyce nie wróżę jeśli nie potrafisz ze zrozumieniem przeczytać komunikatu błędu...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1