Kalendarz ANDROID studio - zmiana koloru tła, tekstu

0

Witam, robię kalendarz w android studio, w którym można dodawać różne wydarzenia do daty.Kod załączam poniżej
Moje pytanie to czy można zmienić kolor tekstu/ tła/ dodać jakąś ikonkę przy danym dniu, jeżeli przypisze do niego jakieś wydarzenie??
Moge zmienić kolor całego tygodnia, kolor tła całego miesiąca, kolor linii oddzielających a nie moge dodać tła/kolor tekstu pojedynczej dacie
Oraz drugie pytanie, jak zmienić ogólnie wygląd całego kalendarza, robiłem mój kalendarz zgodnie z pewnym tutorialem i mi wygląd wyszedł inny niż na tutorialu, domniemam ze chodzi o wersje androida, ale da sie to jakoś zmienić na sztywno? Głownie chodzi mi o to, ze gość w tutorialu miał możliwość przesuwania miesięcy lewo/prawo a u mnie tego nie ma

Pozdrawiam

 package com.example.szupek.datepickerszupek;


import android.content.Context;
import android.content.Intent;
import android.graphics.Color;
import android.graphics.drawable.ColorDrawable;
import android.support.v4.app.FragmentActivity;
import android.os.Bundle;
import android.view.View;
import android.widget.Button;
import android.widget.CalendarView;
import android.widget.TextView;

import com.example.szupek.datepickerszupek.model.Kontakt;
import com.roomorama.caldroid.CaldroidFragment;

import java.util.Calendar;
import java.util.Date;


public class MainActivity extends FragmentActivity {
    CalendarView simpleCalendarView;
    TextView dateDisplay;
    Calendar c;
    public static String data;
    Context context;


    @Override
    protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
        ColorDrawable green = new ColorDrawable(Color.GREEN);
        CaldroidFragment caldroidFragment = new CaldroidFragment();

        caldroidFragment.setBackgroundDrawableForDate(green, new Date(2016, 12, 30));


        super.onCreate(savedInstanceState);
        setContentView(R.layout.activity_main);

        dateDisplay = (TextView) findViewById(R.id.textView_display);
        dateDisplay.setText("Date: ");

        simpleCalendarView = (CalendarView) findViewById(R.id.simpleCalendarView); // get the reference of CalendarView
        simpleCalendarView.setFirstDayOfWeek(2);
        simpleCalendarView.setWeekSeparatorLineColor(Color.GREEN); // green color for the week separator line+


        c = Calendar.getInstance();
        int year_c = c.get(Calendar.YEAR);
        int mont_c = c.get(Calendar.MONTH);
        int day_c = c.get(Calendar.DAY_OF_MONTH);
        dateDisplay.setText("Date: " + year_c + " / " + (mont_c + 1) + " / " + day_c);
        simpleCalendarView.setOnDateChangeListener(new CalendarView.OnDateChangeListener() {
            @Override
            public void onSelectedDayChange(CalendarView view, int year, int month, int dayOfMonth) {

                dateDisplay.setText("Date: " + dayOfMonth + " / " + (month + 1) + " / " + year);
                data = (dayOfMonth + " / " + (month + 1) + " / " + year);

            }

        });


        Button dodaj_btn = (Button) findViewById(R.id.button_dodaj);
        dodaj_btn.setOnClickListener(new View.OnClickListener() {
            @Override
            public void onClick(View v) {
                context = getApplicationContext();
                Intent intent = new Intent(context, dodaj_Activity.class);
                intent.putExtra("Data_wybrana", data);
                startActivity(intent);


            }
        });


    }


    public void PokazUmowe(View view) {
        DAO zb = new DAO(new DBManager(this));
        Kontakt k = zb.pokazJednaUmowe(data);

        Intent myIntent = new Intent(this, dodaj_Activity2.class);
        myIntent.putExtra("DataPobrana", k.getData());
        myIntent.putExtra("MiejscowoscPobrana", k.getMiejscowosc());
        myIntent.putExtra("LokalPobrana", k.getLokal());
        myIntent.putExtra("ImiePobrana", k.getImie());
        myIntent.putExtra("NazwiskoPobrana", k.getNazwisko());
        myIntent.putExtra("UklonPobrana", k.getUklon());
        myIntent.putExtra("GodzinaUklonuPobrana", k.getGodzinaUklonu());
        myIntent.putExtra("CenaPobrana", k.getCena());
        myIntent.putExtra("WyjazdPobrana", k.getWyjazd());
        myIntent.putExtra("Tel_MlodyPobrana", k.getTel_Mlody());
        myIntent.putExtra("Tel_MlodaPobrana", k.getTel_Mloda());
        myIntent.putExtra("NotatkiPobrana", k.getNotatki());

        startActivity(myIntent);
    }


}


0

moglbys podesłac link do tego tutoriala?

0

Jeśli wygląd wyszedł ci całkowicie inny (nie powiedziałeś "co" jest dokładnie inne), to bez patrzenia na kod, może masz ustawiony inny styl domyślny aplikacji.
Taka uwaga bez patrzenia w kod.

A co do przesuwania, to zgaduję, że po prostu różnią się pomiędzy wersjami androida. Jeśli chcesz iść kropka w kropkę, to ściągnij sobie API takie same jak w tutorialu.

0

Przesyłam link do filmu z tutorialem

0

Przypadkowo dodałem komentarz anonimowo :/ ten lik do tutoriala jest ode mnie

Pozdrawiam

0

U mnie natomiast kalendarz wygląda tak:
https://zapodaj.net/f4768dfb6553d.png.html

0

No ale jest to odpalone na urządzeniu fizycznym czy emulatorze? I czy zastosowałeś się do tego co napisałem o wersji...?

0

Aplikację odpalam na fizycznym urządzeniu. I właśnie o to mi chodzi żeby ustawić na sztywno wygląd aplikacji. Aplikacja bedzię używana na kilku różnych urządzeniach więc chciałbym zeby wszędzie wyglądała tak samo :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1