Sprawdzenie zadania z javy

0

Witam. Czy ktos moze rzucic okiem na moje rozwiazanie? Trzyma sie kupy?

Przygotuj dwuwymiarową tablicę zmiennych typu char o rozmiarze N na M. Następnie
wypełnij ciało metody void przygotujLabirynt(char[][] dane) tak aby powstał
labirynt z dokładnie jedną ścieżką prowadzącą z elementu o indeksie 0, 0 do elementu o
indeksie N, M. Tworząc ten program należy przyjąć że:
• wartością o oznaczamy ścieżkę;
• wartością x oznaczamy ścianę po której nie można się poruszać;
• poruszając się po labiryncie można chodzić tylko w podstawowych kierunkach (góra,
dół, lewo, prawo);
• elementy oznaczone jako ścieżka nie mogą występować obok siebie, np:
1 xoox
2 xoox
3 xoox

1 xxx
2 ooo
3 ooo
4 xxx
• jeżeli odcinek prosty ma więcej niż 5 elementów, wówczas należy przygotować przynajmniej
jedno rozwidlenie typu T lub +;
• w całej planszy nie może być więcej niż 20% elementów x, które będą sąsiadowały
tylko z innymi elementami x.

public class xxx {

	public static void main(String[] args) {
		
		
		char a = 'o';
		char b = 'x';
		
		char[] tab1 = {a,b,b,b,b,b,b};
		char[] tab2 = {a,a,a,a,b,b,b};
		char[] tab3 = {b,a,b,a,a,a,b};
		char[] tab4 = {b,b,b,b,b,a,a};
		char [][] tab = {tab1, tab2, tab3, tab4};
		
		int Xsasiadujace=0;
		int Xpozostale=0;
		int i = 0;
		int y=0;
		for(i=0; i<tab.length; i++){
			for(y=0; y<tab[i].length; y++)
				System.out.print(tab[i][y]);
				
			System.out.println();
			
				if(tab[i][y] == 'b' && tab[i-1][y] == 'b' && tab[i+1][y] == 'b' && tab[i][y-1] == 'b' && tab[i][y+1] == 'b' );
					Xsasiadujace= Xsasiadujace + 1;
				else Xpozostale = Xpozostale +1;
					if (Xsasiadujace/Xpozostale> 0.2);
						System.out.println("labirynt ma za duzo X-sów sąsiadujących tylko z X-sami");
					
		}
			
	}
	}
0

Ale żeś wkleił kod :D

0

Sugeruję stosowanie "wąsów" przy instrukcjach warunkowych, nawet dla pojedynczych linii

if ( warunek ) {
    // kod
} else {
    // kod
}

Dobrą praktyką jest podanie komunikatu błędu kompilacji.

Prawdopodobnie też nie chodzi Ci o porównanie do znaku 'a' tylko do zmiennej a.

0
Bogaty Szczur napisał(a):

Prawdopodobnie też nie chodzi Ci o porównanie do znaku 'a' tylko do zmiennej a.

a w zasadzie 'b' / b

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1