Android i różne wersje API

0

Mam aplikacje na androida i próbuję ją zainstalować na Samsungu Galaxy S2. Na wirtualnej maszynie mam zainstalowane API 23 na S2 jest Android 4.1.2 Niestety raz działa, raz nie działa instalacja, mimo że niczego nie zmieniam :( Kompletnie nie rozumiem co się dzieje...

Plik. build.gradle:

apply plugin: 'com.android.application'

android {
    compileSdkVersion 23
    buildToolsVersion "23.0.3"

    defaultConfig {
        applicationId "com.example.pawe.d"
        minSdkVersion 16
        targetSdkVersion 23
        versionCode 1
        versionName "1.0"
    }
    buildTypes {
        release {
            minifyEnabled false
            proguardFiles getDefaultProguardFile('proguard-android.txt'), 'proguard-rules.pro'
        }
    }
}

dependencies {
    compile fileTree(include: ['*.jar'], dir: 'libs')
    testCompile 'junit:junit:4.12'
    compile 'com.android.support:appcompat-v7:23.4.0'
    compile 'com.android.support:design:23.4.0'
    compile files('libs/itextg-5.5.8.jar')
}
 
0

Co rozumiesz przez raz dziala a raz nie? Co sie konkretnie dzieje?

0

Udało mi się w jakiś sposób zainstalować apkę. Potem, gdy uruchomiłem instalator raz jeszcze by nadpisać zmiany, po instalacji pojawiło się okienko, że aplikacja została zatrzymana. Wydawało mi się, że wcześniej dawało się to obejść najpierw deinstalując aplikację by dopiero potem zainstalować ją na nowo. Niestety nie zadziałało - ten sam komunikat. No i teraz nie mogę jej zainstalować ponownie. Niestety nie mogę nawet logów podejrzeć w telefonie. Na CatLog nic nie widać a do kompa podłączyć nie mogę bo komp nie widzi telefonu - tylko ładuje (jeszcze kilka dni temu było ok)

0

API 23 to na pewno nie android 4.1.2 coś Ci się merda

0
thalion napisał(a):

Niestety nie mogę nawet logów podejrzeć w telefonie. Na CatLog nic nie widać a do kompa podłączyć nie mogę bo komp nie widzi telefonu - tylko ładuje (jeszcze kilka dni temu było ok)

A próbowałeś z innym kablem? To dosyc częste ze sie po prostu kabel psuje.

0

Więc tak: kabel jest OK. Zdobyłem drugi telefon: LG L70 wersja 4.4.2 i na nim kabel działa. Problemy występują podobne. Instalacja z pliku *.apk wygląda tak jak opisałem. Nie ma problemu jeśli instaluje kablem za pomocą zbudowania programu w AndroidStudio.

Co do logów po instalacja z pliku APK. On twierdzi, że zainstalował się właściwie ale po uruchomieniu crashuje i w logach jest coś takiego:

 12-13 09:47:31.706 28991-28991/com.example.pawe.drab D/HyLog: I : /data/font/config/sfconfig.dat, No such file or directory (2)
12-13 09:47:31.706 28991-28991/com.example.pawe.drab D/HyLog: I : /data/font/config/dfactpre.dat, No such file or directory (2)
12-13 09:47:31.706 28991-28991/com.example.pawe.drab D/HyLog: I : /data/font/config/sfconfig.dat, No such file or directory (2)
12-13 09:47:31.746 28991-28991/com.example.pawe.drab W/System.err: java.lang.RuntimeException: Unable to instantiate application com.android.tools.fd.runtime.BootstrapApplication: java.lang.ClassNotFoundException: Didn't find class "com.android.tools.fd.runtime.BootstrapApplication" on path: DexPathList[[zip file "/data/app/com.example.pawe.drab-1.apk"],nativeLibraryDirectories=[/data/app-lib/com.example.pawe.drab-1, /vendor/lib, /system/lib]]
12-13 09:47:31.756 28991-28991/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.app.LoadedApk.makeApplication(LoadedApk.java:526)
12-13 09:47:31.756 28991-28991/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.app.ActivityThread.handleBindApplication(ActivityThread.java:4388)
12-13 09:47:31.756 28991-28991/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.app.ActivityThread.access$1500(ActivityThread.java:139)
12-13 09:47:31.756 28991-28991/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.app.ActivityThread$H.handleMessage(ActivityThread.java:1260)
12-13 09:47:31.756 28991-28991/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.os.Handler.dispatchMessage(Handler.java:102)
12-13 09:47:31.756 28991-28991/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.os.Looper.loop(Looper.java:136)
12-13 09:47:31.756 28991-28991/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.app.ActivityThread.main(ActivityThread.java:5103)

Przyznaję, że niewiele z tego rozumiem. Nie są to błędy, które wyświetla na czerwono więc nie wiem czemu aplikacja się zamyka. Jeśli aplikacja jest zainstalowana to z AS nie chce jej 'zaktualizować'. Po wywaleniu jej z telefonu bez problemu instaluje się przez kabel. Na nowszych systemach nie ma w ogóle takich problemów

0

A nie zapomniałeś liba dodać?

0

Masz na myśli iText5? Żadnej innej zewnętrznej biblioteki nie używam. Wydaje mi się, że wszystko dodaję, z resztą na kompie działa, po kablu działa. Moja znajomość środowiska jest dość pobieżna więc nie bardzo wiem co miałbym sprawdzić teraz. Wychodzę z założenia, że skoro bibl działa to jest git

1

na pewno 2 razy dodajesz tą samą bibliotekę

 compile fileTree(include: ['*.jar'], dir: 'libs')
    compile files('libs/itextg-5.5.8.jar')

może to jest problem ?

1

Zrobiłem tak:

dependencies {
    //compile fileTree(include: ['*.jar'], dir: 'libs')
    testCompile 'junit:junit:4.12'
    compile 'com.android.support:appcompat-v7:23.4.0'
    compile 'com.android.support:design:23.4.0'
    compile files('libs/itextg-5.5.8.jar')
} 

i wydaje się, że działa. Udaje mi się instalować z pakietu na S2. Da się też zainstalować ponownie. Wygląda dobrze, choć poczekam jeszcze chwilę na otwieranie szampana ale już baaardzo dziękuję :)

0

Niestety. Znowu to samo. Po próbie reinstalacji i uruchomieni telefonu crash. Logi:

 12-13 15:50:09.822 981-981/com.example.pawe.drab D/HyLog: I : /data/font/config/sfconfig.dat, No such file or directory (2)
12-13 15:50:09.822 981-981/com.example.pawe.drab D/HyLog: I : /data/font/config/dfactpre.dat, No such file or directory (2)
12-13 15:50:09.822 981-981/com.example.pawe.drab D/HyLog: I : /data/font/config/sfconfig.dat, No such file or directory (2)
12-13 15:50:09.852 981-981/com.example.pawe.drab W/System.err: java.lang.RuntimeException: Unable to instantiate application com.android.tools.fd.runtime.BootstrapApplication: java.lang.ClassNotFoundException: Didn't find class "com.android.tools.fd.runtime.BootstrapApplication" on path: DexPathList[[zip file "/data/app/com.example.pawe.drab-2.apk"],nativeLibraryDirectories=[/data/app-lib/com.example.pawe.drab-2, /vendor/lib, /system/lib]]
12-13 15:50:09.852 981-981/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.app.LoadedApk.makeApplication(LoadedApk.java:526)
12-13 15:50:09.852 981-981/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.app.ActivityThread.handleBindApplication(ActivityThread.java:4388)
12-13 15:50:09.852 981-981/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.app.ActivityThread.access$1500(ActivityThread.java:139)
12-13 15:50:09.852 981-981/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.app.ActivityThread$H.handleMessage(ActivityThread.java:1260)
12-13 15:50:09.852 981-981/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.os.Handler.dispatchMessage(Handler.java:102)
12-13 15:50:09.852 981-981/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.os.Looper.loop(Looper.java:136)
12-13 15:50:10.052 1009-1009/com.example.pawe.drab D/HyLog: I : /data/font/config/sfconfig.dat, No such file or directory (2)
12-13 15:50:10.052 1009-1009/com.example.pawe.drab D/HyLog: I : /data/font/config/dfactpre.dat, No such file or directory (2)
12-13 15:50:10.052 1009-1009/com.example.pawe.drab D/HyLog: I : /data/font/config/sfconfig.dat, No such file or directory (2)
12-13 15:50:10.072 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err: java.lang.RuntimeException: Unable to instantiate application com.android.tools.fd.runtime.BootstrapApplication: java.lang.ClassNotFoundException: Didn't find class "com.android.tools.fd.runtime.BootstrapApplication" on path: DexPathList[[zip file "/data/app/com.example.pawe.drab-2.apk"],nativeLibraryDirectories=[/data/app-lib/com.example.pawe.drab-2, /vendor/lib, /system/lib]]
12-13 15:50:10.072 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.app.LoadedApk.makeApplication(LoadedApk.java:526)
12-13 15:50:10.072 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.app.ActivityThread.handleBindApplication(ActivityThread.java:4388)
12-13 15:50:10.072 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.app.ActivityThread.access$1500(ActivityThread.java:139)
12-13 15:50:10.072 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.app.ActivityThread$H.handleMessage(ActivityThread.java:1260)
12-13 15:50:10.072 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.os.Handler.dispatchMessage(Handler.java:102)
12-13 15:50:10.072 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.os.Looper.loop(Looper.java:136)
12-13 15:50:10.072 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.app.ActivityThread.main(ActivityThread.java:5103)
12-13 15:50:10.072 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at java.lang.reflect.Method.invokeNative(Native Method)
12-13 15:50:10.072 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:515)
12-13 15:50:10.072 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at com.android.internal.os.ZygoteInit$MethodAndArgsCaller.run(ZygoteInit.java:790)
12-13 15:50:10.072 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at com.android.internal.os.ZygoteInit.main(ZygoteInit.java:606)
12-13 15:50:10.072 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at dalvik.system.NativeStart.main(Native Method)
12-13 15:50:10.072 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err: Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: Didn't find class "com.android.tools.fd.runtime.BootstrapApplication" on path: DexPathList[[zip file "/data/app/com.example.pawe.drab-2.apk"],nativeLibraryDirectories=[/data/app-lib/com.example.pawe.drab-2, /vendor/lib, /system/lib]]
12-13 15:50:10.072 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at dalvik.system.BaseDexClassLoader.findClass(BaseDexClassLoader.java:56)
12-13 15:50:10.072 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:497)
12-13 15:50:10.082 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:457)
12-13 15:50:10.082 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.app.Instrumentation.newApplication(Instrumentation.java:975)
12-13 15:50:10.082 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err:     at android.app.LoadedApk.makeApplication(LoadedApk.java:521)
12-13 15:50:10.082 1009-1009/com.example.pawe.drab W/System.err: 	... 11 more
12-13 15:50:10.082 1009-1009/com.example.pawe.drab I/Process: Sending signal. PID: 1009 SIG: 9
0

Z Android Studio developujesz? Weź sobie podociągaj brakujące jąderka Andka. Tools --> Android --> SDK Manager

0

btw a jak buildujesz to apk które później Ci nie działa ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1