Interfejs Readable

0

Proszę o wytłumaczenie działania metody read(CharBuffer cb). Nie rozumiem tego jak ona jest wywoływana i co się dzieje z obiektem cb, gdzie on dalej jest zwracany?

 package interfaces;

import java.io.IOException;
import java.nio.CharBuffer;
import java.util.Random;
import java.util.Scanner;

class RandomChar{
	private static Random rand = new Random();
	
	public char next(){
		return (char) rand.nextInt(127);
	}
}


public class AdapterRandomChar extends RandomChar implements Readable{
	private int count;
	
	
	publicAdapterRandomChar(int count) {
		this.count=count;
	}
	
	@Override
	public int read(CharBuffer cb) throws IOException {
		if(count--==0)
		return -1;
		
		cb.append(next()).append(" ");
		return cb.toString().length();
	}

	public static void main(String[] args) {
		Scanner sc = new Scanner(new AdapterRandomChar(5));
		while(sc.hasNext()){
			System.out.println(sc.next());
		}
			
	}
}
0

Jak spojrzałem do dokumentacji to pierwsze co mi przyszło do głowy -> podobieństwo do StringBuffer.
No to teraz krok po kroku:
public int read(CharBuffer cb) throws IOException
W tej linii przyjmujemy obiekt CharBuffer cb, czyli nic innego jak zbiór (tutaj bardzo upraszczam) typów prostych char.

Tutaj masz dokumentację CharBuffer

Przejdźmy dalej:
if(count--==0) return -1;
Zmienna count (przynajmniej tak przypuszczam) odpowiada za maksymalny rozmiar obiektu AdapterRandomChar . Jeżeli zechcemy użyć metody read, ale zmienna count będzie równa 0 to nie stanie się nic (zwróci -1). Pamiętaj oczywiście o dekrementacji.

W innym wypadku wykona się kod

cb.append(next()).append(" ");
return cb.toString().length();

Tutaj zaczyna się robić ciekawie. Do naszego cb dodaje się kolejno dwa chary. Najpierw randomowo wylosowany (czyli

public char next(){
return (char) rand.nextInt(127);
}

Następnie zamienia CharBuffer na String (cb.toString()) i zwraca jego długość (czyli inta).

EDIT
Tutaj warto zwrócić uwagę na to, że po każdym jednym znaku generowanym randomowo jest dodawana spacja, co oznacza, że tak naprawdę AdapterRandomChar może zawierać więcej znaków. Generalnie metoda jest trochę średnio napisana.

Odpowiadając na Twoje pytanie: na wysokości tej linii kodu -> return cb.toString().length(); tracisz referencję do obiektu cb, tj. żadna zmienna nie posiada już jego adresu w pamięci (jeżeli się mylę, to niech mnie mądra głowa poprawi). Ten obiekt sobie tam jest do czasu aż zabierze się za niego gc.

Mam nadzieję, że pomogłem

0

Dzięki za odpowiedź. Wszystko rozumiem jak działa ta metoda itd. Tylko mnie bardziej interesuje ta kwesta jak ta metoda jest wywoływana. Nigdzie w kodzie nie ma jawnego wywołania metody read(CharBuffer cb).

0

Z dokumentacji Scanner

A scanner can read text from any object which implements the Readable interface. If an invocation of the underlying readable's Readable.read(java.nio.CharBuffer) method throws an IOException then the scanner assumes that the end of the input has been reached. The most recent IOException thrown by the underlying readable can be retrieved via the ioException() method.

Generalnie z tego co ogarnąłem w necie (to jest tylko moja opinia nie poparta żadnymi dowodami) - obiekt typu Scanner może przyjmować wiele parametrów w konstruktorze, między innymi obiekt, który implementuje interfejs Readable. Metoda next() niejawnie wywołuje metodę read() danego źródła (InputStreama, ReadableByteChannel, File, etc.).

Reasumując wydaje mi się, że ta linia kodu Scanner sc = new Scanner(new AdapterRandomChar(5)); powoduje, że obiekt sc automatycznie dobiera (brzydkie słowo, ale nie mogłem wpaść na inne) implementację metody read(), którą sam napisałeś i ją wykonuje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1