JPA relacja One To Many, a ręczne joinowanie w kontrolerze

0

Cześć, robię prostą aplikację w Spring Boocie, za pomocą JPA wykonuję operację na bazię, baza została już wcześniej stworzona.
Mam np. dwie tabele w bazie, UCZEŃ i OCENA, tabela ocena ma klucz obcy id_uczen, odwołujący się do pierwszej tabeli. Korzystam z modeli i interfejsów DAO dziedziczących po CrudRepository.
Wiem, że istnieje takie rozwiązanie

    @OneToMany
    @JoinColumn(name="") 

do takich tabel, jednak ja zawsze robiłem to "na pieszo".
W klasie modelu Uczen robiłem pole listę z adnotacją @transient, a później jak chciałem wyświetlić RESTa, to w kontrolerze znajdowałem listę ocen dla tego ucznia (findByUczenId), a następnie każdy element dodawałem do tej listy w modelu ucznia.

Bardzo złe jest moje rozwiązanie? Jeśli tak to w jaki sposób mogę sobie to rozwiązanie ułatwić i co usprawni mi rozwiązanie o którym napisałem na początku?

0

Są to dodatkowe linie kodu. Skoro korzystasz z JPA to dlaczego nie do zarządzania relacjami? Jeśli nie widzisz celu zrób to choćby dla nauki i poznania czegoś nowego.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1