aplikacja desktopowa java

0

Czy może mi ktoś powiedzieć jakie frameworki w javie są popularne? jakie można użyć aby zrobić aplikacje desktopową? myślałem o javafx grafike, może macie jakieś lepsze pomysły? moglibyście podsunąć pomysł jak się robi komunikacje webową w aplikacjach desktopowych, jak to w ogóle wygląda?

0

Będę zgadywał, że jeżeli zagłębisz się w dokumentację Java SE (do czego Cię gorąco zachęcam) sam odpowiesz sobie na te wszystkie pytania. Dodatkowo zgłebisz wiedzę z języka angielskiego, rozwiniesz zdolność samodzielnego myślenia oraz najważniejsze... sprawi Ci to ogromną satysfakcję, że sam rozwiązałeś nurtujące Cię problemy! Nie nikt inny, ale TY!

1

Do komunikacji webowej pomiędzy aplikacjami desktopowymi możesz wykorzystać np. REST API albo JMS i np. kolejkę ActiveMQ.

Tak przy Javie desktopowej JavaFX to bardzo dobry wybór

1

Najlepszą biblioteką do GUI w Javie jest JavaFX (ew. Swing jak chcesz szybko naklepać prosty interfejs, JavaFX trochę ciężko skonfigurować w projekcie).

Co do komunikacji z usługą webową to poczytaj o modelu REST i skorzystaj z jakiejś lekkiej biblioteki np. Spark Framework (http://sparkjava.com/ pierwszy wynik z googla).

0
dominikzaq napisał(a):

jak się robi komunikacje webową w aplikacjach desktopowych

Cześć
Czy chodzi o jakiś automat do chodzenia po stronach? robiłem takie proste rzeczy w NET a że teraz się przerzucam na Javę to trochę z tym powalczyłem, mam działający automat do aktualizowania ogłoszeń na portalu ogłoszeniowym :].... do pracy był mi potrzebny.
JavaFX ma kontrolkę na formularz WebView i generalnie daje się z jej pośrednictwem stworzyć własną "przeglądarkę" z czytywać dane z niej w kodzie a nawet wykonywać "kliknięcia" czy wpisywać dane (np. żeby się zalogować)
2. jeszcze w Javie tego nie robiłem ale można wołać stronę po HTTP POST'em (robiłem w necie) wysłać jakieś zmienne które będą widoczne w skrypcie php pod $_POST['nazwa_zmiennej'] i generować odpowiedź. Przydatne do komunikacji się chce odpalić 10 takich robotów u znajomych żeby zbierały dane do jednej bazy ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1