Android Studio - wywoływanie metody

Odpowiedz Nowy wątek
2016-11-11 17:13
0

Witam
Zabrałem się ostatnio za tworzenie aplikacji na Androida i powoli oganiam temat :)

Zastanawiam się jednak jak wydołać metodę ale bez "klikania" w ekran :D
W pliku .xml mam coś takiego:

android:onClick="jakasMetoda"

Mówiąc w skrócie - po kliknięciu w ekran wywołana zostaje jakasMetoda.
Pytanie jak zrobić to bez klikania w ekran (onClick)

edytowany 1x, ostatnio: BigZ25, 2016-11-11 17:15

Pozostało 580 znaków

2016-11-11 17:15
0
BigZ25 napisał(a):

Zastanawiam się jednak jak wydołać metodę ale bez "klikania" w ekran :D
W pliku .xml mam coś takiego:

android:onClick="jakaśMetoda"

Mówiąc w skrócie - po kliknięciu w ekran wywiłana zostaje jakaśMetoda.

Przecież Ty sam sobie zaprzeczasz O.o
Piszesz, że bez klikania, ale jednak po kliknięciu, wtf?


Pozostało 580 znaków

2016-11-11 17:32
0

@BigZ25 Czy rozchodzi się tobie o to : https://developer.android.com[...]nce/android/app/Activity.html ?

Pozostało 580 znaków

2016-11-11 18:10
0

W aktywności związanej z layoutem na elemencie wykonaj callOnClick() lub performClick(). Np.

Button mButton = (Button) findViewById(R.id.mbutton);
mButton.callOnClick();

Pozostało 580 znaków

2016-11-11 18:11
0

@Burdzi0 albo nie czytasz ze zrozumieniem albo ja napisałem coś nie czytelnie, więc zacznę od nowa:

mam jakąś metodę np:

public void jakasMetoda(View view)
{
//jakiś kod (np. wyświetla punkty w obiekcie TextView)
}

i wiem że poniża linijka wywoła tą metodę po kliknięciu w ekran (albo jakiś inny element):

android:onClick="jakasMetoda"

Pytanie jak zrobić aby ta metoda wywoływała się bez klikania w ekran?

Pozostało 580 znaków

2016-11-11 18:49
0

@BigZ25 jak chcesz wywołać metodę bez jej wywoływania? To tak samo jakby mama wołała cię na obiad nie wołając cię, a ty masz się domyślić, że masz przyjść. Coś musi ją triggerować.

Pozostało 580 znaków

2016-11-11 21:45
Krwawy lew
0

W MainActive przed załadowaniem karty, zawsze wywoływana jest metoda onCreate i w niej możesz wywołać sobie dowolną metodę podczas ładowania dowolnego activu. Ja tak to rozumiem, inaczej nie dasz rady uruchomić metody bez żadnego button-a.
Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2016-11-11 22:18
0

O i oto poniekąd chodziło.
Podziękowania dla Krwawego lwa i całej reszty :D

Temat do zamknięcia.

Pozostało 580 znaków

2016-11-12 13:36
Czarny Lew
0

gdy metoda jest widokiem (podpięta pod buton) mozesz ją wywołać poprzez kod:

jakasmetoda(null)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0