Android Studio - wywoływanie metody

Odpowiedz Nowy wątek
2016-11-11 17:13

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0

Witam
Zabrałem się ostatnio za tworzenie aplikacji na Androida i powoli oganiam temat :)

Zastanawiam się jednak jak wydołać metodę ale bez "klikania" w ekran :D
W pliku .xml mam coś takiego:

android:onClick="jakasMetoda"

Mówiąc w skrócie - po kliknięciu w ekran wywołana zostaje jakasMetoda.
Pytanie jak zrobić to bez klikania w ekran (onClick)

edytowany 1x, ostatnio: BigZ25, 2016-11-11 17:15

Pozostało 580 znaków

2016-11-11 17:15

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 28 minut temu

Lokalizacja: Futurama

0
BigZ25 napisał(a):

Zastanawiam się jednak jak wydołać metodę ale bez "klikania" w ekran :D
W pliku .xml mam coś takiego:

android:onClick="jakaśMetoda"

Mówiąc w skrócie - po kliknięciu w ekran wywiłana zostaje jakaśMetoda.

Przecież Ty sam sobie zaprzeczasz O.o
Piszesz, że bez klikania, ale jednak po kliknięciu, wtf?


Bite my shiny metal ass!
Life throws you an error code like that, you don't have the luxury of a ~ZnVja2luZw==~ pop-up explanation

http://burdzi0.best

Pozostało 580 znaków

2016-11-11 17:32

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

@BigZ25 Czy rozchodzi się tobie o to : https://developer.android.com[...]nce/android/app/Activity.html ?

Pozostało 580 znaków

2016-11-11 18:10

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

W aktywności związanej z layoutem na elemencie wykonaj callOnClick() lub performClick(). Np.

Button mButton = (Button) findViewById(R.id.mbutton);
mButton.callOnClick();

Pozostało 580 znaków

2016-11-11 18:11

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0

@Burdzi0 albo nie czytasz ze zrozumieniem albo ja napisałem coś nie czytelnie, więc zacznę od nowa:

mam jakąś metodę np:

public void jakasMetoda(View view)
{
//jakiś kod (np. wyświetla punkty w obiekcie TextView)
}

i wiem że poniża linijka wywoła tą metodę po kliknięciu w ekran (albo jakiś inny element):

android:onClick="jakasMetoda"

Pytanie jak zrobić aby ta metoda wywoływała się bez klikania w ekran?

Pozostało 580 znaków

2016-11-11 18:49

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

@BigZ25 jak chcesz wywołać metodę bez jej wywoływania? To tak samo jakby mama wołała cię na obiad nie wołając cię, a ty masz się domyślić, że masz przyjść. Coś musi ją triggerować.

Pozostało 580 znaków

Krwawy lew
2016-11-11 21:45
Krwawy lew
0

W MainActive przed załadowaniem karty, zawsze wywoływana jest metoda onCreate i w niej możesz wywołać sobie dowolną metodę podczas ładowania dowolnego activu. Ja tak to rozumiem, inaczej nie dasz rady uruchomić metody bez żadnego button-a.
Pozdrawiam

Pozostało 580 znaków

2016-11-11 22:18

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0

O i oto poniekąd chodziło.
Podziękowania dla Krwawego lwa i całej reszty :D

Temat do zamknięcia.

Pozostało 580 znaków

Czarny Lew
2016-11-12 13:36
Czarny Lew
0

gdy metoda jest widokiem (podpięta pod buton) mozesz ją wywołać poprzez kod:

jakasmetoda(null)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0