Pobieranie danych przez web api

0

Witajcie,
Chciałbym Was prosić o podpowiedź odnośnie technologii jaką muszę zastosować do wykonania zadania. Zadanie brzmi dość prosto, muszę przy pomocy odpowiednio sparametryzowanego zapytania HTTP GET pobrać dane z serwera, serwer zwraca dane w formacie XML. Oczywiście później pobrane dane muszę zrzutowa na odpowiedni typ ale do tego użyję parsera i myślę że powinienem sobie poradzić. Natomiast problem mam z pierwszą częścią czyli z wysłaniem zapytania do na serwer oraz odebranie po stronie aplikacji XML-a który zwróci mi zapytanie. Nie chciałbym gotowych rozwiązań lecz podpowiedzi z jakimi metodami powinienem się zapoznać, jakie zagadnienia muszę sobie przyswoić aby coś takiego napisać. Chciałbym to zrobić sam bo jak wiadomo, większa satysfakcja no i zostaje coś w głowie :). Będę wdzięczny za pomoc :)

0

Wysłanie requestu z frontu na backend najlepiej zrobić za pomocą jQuerowego AJAXa

0

Poczytaj o biblioteczce OKHttp. Do parsowania XML w prostych kodach wystarczy SAX.

EDIT1: Robiłem ostatni podobne zadanie rekrutacyjne. Możesz napisać jakiego typu dane zawiera ten XML? :)

0

Wszystko było by proste gdybym sam mógł wybrać metodę przy pomocy której pobiorę te dane. Niestety dane które chcę pobrać siedzą na zewnętrznym serwerze do którego ja dostępu nie mam natomiast do pobierania danych z tego serwera służy właśnie odpowiednie zapytanie HTTP GET którego wynik zwraca mi XML-a. Może powiem w prost o co chodzi. Chcę pobrać po prostu aktualną tabelę kursów walut ze strony NBP. Nie chciałem tego mówić bo zaraz mnie odeślecie do gotowców w necie a ja nie chcę korzystać z gotowców. Tak, wiem że takowe są ale ja chcę to napisać sam żebym po pierwsze wiedział o co chodzi a po drugie chcę się czegoś też nauczyć a kopiując coś gotowego raz że nie uczę się niczego a dwa gdyby kiedyś coś trzeba było poprawić to nie będę wiedział jak.

0

Zrobiłem to samo zadanie dla Smart4Aviation :D i jest na mim gitlabie, którego Ci nie zapodam. Dodatkowo zaprosili mnie na rozmowę ale musiałem odmówić, bo juź znalazłem wtedy inną pracę.

Chyba napisałem wyraźnie, żebyś użył OKHttp które pozwala robić dowolny request HTTP. Ale widzę, że chyba nawet nie raczyłeś wygooglać tego.

EDIT1: Dane siedzą na serwerze i trzeba je pobrać metodą GET no faktycznie tragiczna sytuacja nie do ogarnięcia :))))

0
nie100sowny napisał(a):

Chyba napisałem wyraźnie, żebyś użył OKHttp które pozwala robić dowolny request HTTP. Ale widzę, że chyba nawet nie raczyłeś wygooglać tego.

EDIT1: Dane siedzą na serwerze i trzeba je pobrać metodą GET no faktycznie tragiczna sytuacja nie do ogarnięcia :))))

Raczyłem wygooglować i cały czas o tym czytam ale nie widziałem Twojego posta pisząc swojego poprzedniego. Napisałeś go w trakcie kiedy ja odpowiadałem na posta kolegi który mi odpowiedział jako drugi. Na temat Twojego rozwiązania właśnie czytam

0

A czy przypadkiem OKHttp nie jest dedykowane dla aplikacji mobilnych? Ponieważ wszędzie gdzie coś o tym czytałem i chciałem znaleźć jakieś przykłady to były one właśnie pisane pod androida a ja potrzebuję do normalnej aplikacji desktopowej, takiego prostego kalkulatora walut

0

Telefon z androidem to komputer z dużą liczbą czujniczków. Nie ma znaczenia. TCP / HTTP / Java w tym przypadku działają tak samo no nie?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1