Spring boot własna 404

0

Jak wykonać własną 404?

0

oO? tzn zwrocic z metody status 404?

np przez adnotacje ResponseStatus lub zwrocic new ResponseEntity(HttpStatus.NOT_FOUND)

0

Nie chciałbym w każdej metodzie kontrolera czegoś dodawać.
Jakoś globalnie?

0

Zrób kontroler implementujacy ErrorController.

0

a mógłbyś sprecyzować, proszę?

1

Zrób kontroler który implementuje ErrorController i możesz tam nadpisać stronę błędu spring boot.

0

SharkPool poradziłeś sobie?
Potrzebuję dokładnie tego samego.
Shalom czy możesz podać pseudo kod?
Każdy mój kontroler musiałby implementować ErrorController?

0

Nie nie nie. Ech. W jednym kontrolerze trzeba to zrobić. Niektórzy bez gotowca to jak dzieci we mgle, bo po co dokumentacja ;]

import org.springframework.boot.autoconfigure.web.ErrorController;
import org.springframework.stereotype.Controller;
import org.springframework.web.bind.annotation.RequestMapping;
import org.springframework.web.servlet.ModelAndView;

@Controller
public class TestController implements ErrorController {

    @RequestMapping(path = "/error")
    public ModelAndView showError() {
        return new ModelAndView("error_template");
    }

    @Override
    public String getErrorPath() {
        return "/error";
    }
}

Oczywiście zamiast /error możecie przekierować na dowolną ścieżkę którą mapuje jakiś kontroler a error_template to nazwa szablonu który ma się pokazać.

0

@Shalom a może łądniej by było jakby koleś zrobił Exception handler z adnotacją @ControllerAdvice ?

0

@Pinek hmm ale to służy do innego celu zupełnie. To co podałem służy do obsługi np. błędnego urla którego żaden z twoich kontrolerów nie mapuje (klasyczne 404), a exception handlery to kiedy chcesz renderować różne strony błędu dla różnych wyjątków w aplikacji.

0

może i nie jestem częstym uczestnikiem tego forum ale @Pinek daj spokój ( trochę kultury "koleś", to jest osiągniecie za 150 pkt, podpier.... w obecności podpierd.... ). Przepraszam musiałem, nie obrażam ale protestuję
wracając do tematu
LukeMalone, SharkPool tutaj gotowiec nieco bardziej rozbudowany robiący dokladnie to co napisał moderator
http://stackoverflow.com/questions/31134333/this-application-has-no-explicit-mapping-for-error

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1