Swing JTabbedPane - paskudny wygląd, rozmieszczanie komponentów

0

Witam.

Piszę prosty program okienkowy w Netbeans. Problem pojawia się przy dodaniu na formatkę komponentów. Zmiana ich właściwości takich jak foreground, background jest niemożliwa.

UIManager.put("TabbedPane.contentBorderInsets", new Insets(0, 0, 0, 0));

Powyższy kod pomaga. Jest ok.
Po ustawieniu go i uruchomieniu programu wszystko ok.
Jednak postanowiłem sprawdzić czy będzie to działać po usunięciu tej linii i importowanych bibliotek. Ku mojemu zdziwieniu działało.
Dopiero po ponownym uruchomieniu projektu wszystko zaczęło się od nowa.

W związku z tym dziwnym zachowaniem zapytam. Gdzie jest problem?
Czy to VM Javy czy NetBeansa. Wspomnę, że przeinstalowałem jedno i drugie.

Używam:

-Windows 7 Home + service pack.
-Java 8.
-NetBeans 8.1

2

Nie chce mi się pisać samemu kodu do tworzenia GUI

Zacznij :) Wcale nie jest to zbyt trudne ani czasochłonne bo realnego kodu jest 10 razy mniej niż tego z generatora. Poza tym jeśli już musisz to eclipse (i IntelliJ chyba też) maja lepsze GUI Buildery niż Netbeans.
Poza tym generalnie nie używaj defaultowego w netbeansie border layoutu tylko innych.

A ten "brzydki wygląd" załatw przez ustawienie odpowiedniego LookAndFeel.

0
Shalom napisał(a):

Nie chce mi się pisać samemu kodu do tworzenia GUI

A ten "brzydki wygląd" załatw przez ustawienie odpowiedniego LookAndFeel.

Cześć.
NetBeans + JTabbedPane + LookAndFeel = Mój mały przykład: https://goo.gl/photos/aWSY7JMDT57dNhZTA lub zacznij pracować na JavaFX.
Pozdrawiam TJ

0

Co do Eclipse i pluginów to same problemy. IntelliJ jest strasznie mułowate.
Tomasz 79. Widzę, że niestety i Ty nie pozbyłeś się tego wstrętnego niebieskiego paska pod zakładkami. A mi chodzi m.in o to.
Kombinuję jak mogę ale chyba będę musiał przeprosić pana NetBeansa i podawać mu dodatkowy kod do każdego elementu.
Ale to jeszcze nie koniec ...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1