Maven i IntelliJ nie wyszukuje artefaktów i nie aktualizuje pom.

0

Cześć.

Mam problem z mavenem w IntelliJ, mianowicie z pom i managerami. Przynajmniej tak mi się wydaje... Próbuję zrobić prostą apkę w springu. Stworzyłem projekt w mavenie. Trzy moduły A(parent) B(1 klasa) i C( 2 klasy).

Nie działa mi Reimport i wyszukiwanie artefaktów, albo działają niekompletnie.
Chcę dodać zależność spring-core:

Opcja 1: Pobieram bibliotekę przez Intelli z repozytorium mavena, dodaje do modułu C. W "Project Structure" --->moduł C ---->dependencies jest widoczny spring(tak jakby już utworzył zależność), ale w POM już nie.... Reimportuje i dalej nie widać. Więc w pom odpalam alt + insert -->Generate Dependency i znowu lipa... w wyszukiwarce artefaktów mam dostępne tylko moduły przeze mnie utworzone A,B i C , artefaktów pobranych ze zdalnych repo nie znajduje, a według dokumentacji intelli powinno ( P.S search for class też nie znajduje nic). Więc odpalam opcje 2.

Opcja 2: Wchodzę na centralne repo mavena, wyszukuje spring-core, kopiuje skrypt z zależnością i wklejam do POM modułu C. Wszystko jest git ściąga się. W "Project Structure" również się pojawia, ale pliki się odrobinę różnią. Opcja 1 jest 1 plik a w 2 opcji 2osobne pliki spring i loggin (wersja ta sama na pewno 4.3.2 release) Problem również się pojawia kiedy chcę modyfikować. Np. Jeśli chcę usunąć zależność to muszę to zrobić z pozycji POM manualnie... Myślałem, że jeślizrobię to w Project Structure i reimportuje, odswieże i wszystko co jeszcze się da, to POM się zaktualizuje. W Eclipse chyba tak jest?

Pytanie jeszcze, czy lepiej wyszukiwać zależności w mavenie przez plugin Intelli czy bezpośrednio za repozytorium mavena? ( W tej chwili sciąganie i używanie bibliotek mi nie działa)

2

Robisz tu jakieś cuda na kiju. Chcesz zależność? Dodajesz ją do poma. Chcesz usunąć? Usuwasz z poma. Dodawanie bibliotek "ręcznie" przez project structure służy do pracy z jarami których nie ma w repo.

1

Tak jak napisał kolega wyżej. Ewentualnie ostatnio też miałem problem z depedency od mavena (nie wiem czy to wina samego mavena czy intellija) pomogła flaga -U, czyli np. odpal sobie mvn -U compile. Jak masz dodane depedency do pom.xml to powinien je zaciagnac na nowo z repo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1