Android, wywołanie metody innej aktywnosci

0

Cześć, mam taki problem w jednej aktywności pobieram lokalizacje gps, i chcialbym w drugiej aktywności po nacisnieciu przycisku uruchomić tą metode, ale wszystkie próby kończą się wyłaczeniem aplikacji

GetGPS gps = new GetGPS(this);
        gps.updategps(); 
 public void updategps() {

        if (ActivityCompat.checkSelfPermission(this, Manifest.permission.ACCESS_FINE_LOCATION) != PackageManager.PERMISSION_GRANTED && ActivityCompat.checkSelfPermission(this, Manifest.permission.ACCESS_COARSE_LOCATION) != PackageManager.PERMISSION_GRANTED) {
            // TODO: Consider calling
            //    ActivityCompat#requestPermissions
            // here to request the missing permissions, and then overriding
            //   public void onRequestPermissionsResult(int requestCode, String[] permissions,
            //                                          int[] grantResults)
            // to handle the case where the user grants the permission. See the documentation
            // for ActivityCompat#requestPermissions for more details.
            return;
        }
        locationManager.requestLocationUpdates(
                LocationManager.GPS_PROVIDER, timeupdate, 10, locationListenerGPS);

    } 
0

pewnie że tak, bo nie możesz uruchamiać jednej metod jednej activity z poziomu drugiej tak explicit.

sprawdź najpierw jak uruchomić nowe Activity ;-)

0

jak uruchomic aktywnosc wiem, ale ja chce wywoływać z jednej aktywności metody drugiej aktywnosci bez uruchamiania tej aktywnosci

0
Pijany Kaczor napisał(a):

jak uruchomic aktywnosc wiem, ale ja chce wywoływać z jednej aktywności metody drugiej aktywnosci bez uruchamiania tej aktywnosci

W takim razie robisz coś nie tak. W danym momencie tylko jedna aktywność znajduje się na ekranie (poprzednie są na stacku ale tak naprawdę mogą być ubite przez system) zatem ta metoda powinna być w klasie, która nie jest aktywnością.

0

W jednej aktywnosci pobieram polozenie gps a w drugiej (w glownej) licze odleglosc, mam ta aktywnosc od polozenia zrobic jaka glowna i w niej oncreate uruchamiac metode do pobierania gpsu i intentem przechodzic do drugiej aktywnosci? myslalem ze uruchamiajac glowna aktywnosc uda mi sie odwolac do metody drugiej aktywnosci bez uruchamiania jej

0
Pijany Kaczor napisał(a):

W jednej aktywnosci pobieram polozenie gps a w drugiej (w glownej) licze odleglosc, mam ta aktywnosc od polozenia zrobic jaka glowna i w niej oncreate uruchamiac metode do pobierania gpsu i intentem przechodzic do drugiej aktywnosci? myslalem ze uruchamiajac glowna aktywnosc uda mi sie odwolac do metody drugiej aktywnosci bez uruchamiania jej

Aktywność u Ciebie już ma za dużą odpowiedzialność. Nie powinna liczyć, powinna wyświetlać i zarządzać widokami na ekranie. Kwestie obliczeń, przetwarzania itp powinieneś wyrzucić do osobnej klasy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1