Aktualne tendencje w java

0

Witam. Chcę zacząć programowanie w Javie (jestem programistą C/C++). Na początku narzędziowe aplikacje na komputery (nie koniecznie bazodanowe, raczej komunikacyjne), łącznie z interfejsem graficznym użytkownika, potem szybko chciałbym dorzucić programowanie na urządzenia mobilne (android).
I teraz moje pytanie: jakie środowisko polecacie, jakie jest teraz perspektywiczne, co omijać. Nie chce zaczynać od czegoś przestarzałego i nie potrzebnie kopać sie z koniem. Najlepiej aby było efektywne i dające duże możliwości ale jednocześnie umożliwia szybkie tworzenie kodu. Czy to InteliiJ czy cos innego ?
pozdrawiam

0

IntelliJ a jeśli android to wersja pod androida czyli Android Studio.

0

InteliJ to wypasik, aczkolwiek nie wiem jak ze wsparciem np. dla Springa w InteliJ ?, bo Eclipse przykładowo ma pakiet STS.

0
GeForce-Radeon napisał(a):

InteliJ to wypasik, aczkolwiek nie wiem jak ze wsparciem np. dla Springa w InteliJ ?, bo Eclipse przykładowo ma pakiet STS.

W wersji podstawowej jest cienko, ale Ultimate miażdży STSa w pierwszej rundzie. I to nie tylko w Springu, ale w każdym innym możliwym narzędziu.

0

@GeForce-Radeon bez żartów. Wsparcie dla Springa i w ogóle Enterprise w IntelliJ a wsparcie w Eclipse to jak porównywać ferrari z maluchem ;]

0
Shalom napisał(a):

@GeForce-Radeon bez żartów. Wsparcie dla Springa i w ogóle Enterprise w IntelliJ a wsparcie w Eclipse to jak porównywać ferrari z maluchem ;]

Fiat 126p ma też swoje zalety!

Ale racja, te IDE od JetBrains są naprawdę "powerfull" i dopracowane. Używam czasem PyCharma i ma wszystko co potrzeba, a nawet więcej.

0

IDE: IntelliJ
Desktop, który jest niemal martwy : JavaFx
Backend dla Weba: Spring (Boot)/ Java EE Wildfly/Payara i Microservices
Android to Android: niedawno pojawił się Kotlin i RxJava

0

szczególnie Android Studio sypiące co chwile nullpointerami - rafallvlup

Może Google coś schrzaniło ? Ja mam bardzo niewielkie doświadczenie z Android Studio, ale ani to ani żadne inne IDE od JetBrains nigdy mnie nie przywitało jakimkolwiek błędem. Jedyny minus ich IDE dla mnie to, że na starszym sprzęcie powoli się uruchamiają.

1

@karolinaa
Przestań trolować. Według mnie to jest prawie to samo. Tyle, że na takich serwerach aplikacji sam .war waży tyle co nic.
No i od jest docker jboss/wildfly do ściągnięcia w moment.

0
  1. Jeżeli rozważasz rzeźbić w Javie nie tylko pod Androida, to daruj sobie Android Studio i skup się na IntelliJ.
  2. JavaFX do front-endu, GUI na desktopy. Oczywiście opcji jest więcej.
  3. JEE, Spring, Hibernate wspierane są w wersji IntelliJ Ultimate, którą warto posiadać w domku.
  4. Wersja Ultimate dodatkowo wspiera HTML, CSS, JS, obsługę baz danych, SQL itp. - https://www.jetbrains.com/idea/download/#section=windows.
  5. Polecam IntelliJ IDEA, Beata Kozidrak.
0

@karolinaa
Spring Boota już dawno temu ogarniam, więc może Ty ogarnij sobie Java EE Wildfly/Payara. Później gadaj.

0

@Schakal
W ogóle się nie przejąłem. Ale nie umiem zrozumieć czemu pozwala się na trolling karoliny.

0

Wszyscy polecacie IntelliJ itp., ale nie jest on darmowy tylko dla studentów? To samo Webstorm? Android Studio jest faktycznie darmowy.

Poprawcie mnie jeśli się mylę :)

0

@diamen mylisz się, poprawiam.
IntelliJ ma wersje Community która jest darmowa, ma też wersje EAP dla Ultimate która też jest darmowa w ramach "otwartej bety". Analogicznie także inne środowiska oparte o IntelliJ mają wersje EAP.

0
diamen napisał(a):

Wszyscy polecacie IntelliJ itp., ale nie jest on darmowy tylko dla studentów? To samo Webstorm? Android Studio jest faktycznie darmowy.

Poprawcie mnie jeśli się mylę :)

Zupełnie darmowe są Community, dla studentów, szkół, uczelni, etc. ....i jeśli prowadzisz projekt FOSS.

Poza tym cena dla usera działającego w pojedynkę jest około trzy razy niższa niż dla firm / korpo. Ok. 150 Euro to jest MZ niedużo za taki soft. Nigdy nie kupiłem w życiu legalnego softu, ale IntelliJ IDEA chyba nabędę drogą kupna (za jakiś czas, muszę to przemyśleć ;) ).

1

Jeszcze jest opcja dla "Java Champions" :D :D - zupełnie za free!

https://www.jetbrains.com/shop/eform/javaChampion

1

@karolinaa
Spring jak i Java EE ma swoje zady i walety. Część rzeczy wolę w jednym podejściu, część w drugim.
Dla mnie to jeden czort. Nie ma co dyskredytować jednego lub drugiego.
Wiem jedno na pewno nie budowałbym nigdy czysto Springowej appki. Np. RestTemplate to po prostu niewygodna kupa.

http://wildfly-swarm.io/generator/ coś Ci to przypomina?

0

@caer - możesz abonament ale chyba kupić z góry bardziej się opłaca.

0

Intellij Idea możesz pobrać wersje community do celów komercyjnych, a WebStorm jest po prostu płatny, jeżeli nie WebStorm to może Brackets, chociaż on nie równa się WebStormowi, to na początek starczy. Jeżeli chodzi jeszcze o trendy/narzędzia to pobierz jakieś pluginy do intellij Lombok, Infinitest <-- te dwa niezbędne

0

Dzięki za odpowiedzi.
A ja głupi myślałem ze będzie jednomyślność i dostane jedno narzędzie które bije na głowę wszystkie pozostałe... ;)
Zarejestrowałem w głowie IntelliJ IDEA, jako środowisko darmowe do programowania w Javie.
Pozostałe narzędzia... hmm... nie mam zielonego pojęcia do czego są, wiele nazw wymieniliście i będę chyba musiał posprawdzać je wszystkie zanim sie zorientuje do czego służą i na ile są przydatne i łatwe w użyciu (o ile mi w ogóle życia na to starczy...) ;)

0

Witam ja używam Eclipse i póki co starcza w zupełności. U mojego znajomego w firmie wszyscy maja Eclipse i za pomocą JEE vaadin tomcat i mavena zbudowali potężny program do zarzadzania pewnymi strukturami. Tak więc najpierw opanuj język później drąż środowiska. Póki co można porównać to do zakupu topowego smartphone do wysyłania smsów i dzwonienia dopiero po pewnym czasie funkcje zaczyna sie poznawać i ma się pojęcię czy wolisz lepszy aparat czy drugą kartę sim bądź i jedno i drugie nie jest potrzebne bo liczy sie tylko długość pracy na baterii.

0

intellij w stackoverflow survey przescignal Eclipse.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1