Angielski w sensie informatycznym

0

Uczę się javy, lece po kolei z rozdziałami z pdfu, wydawało mi się że angielski nie będzie barierą i raczej nie jest. Ale mam problem z dokładnym określeniem dwóch słówek.

instance of a class - obiekt klasy
instance - egzemplarz
statement - składnia,konstrukcja

Czy tak mogę rozumieć te trzy podane słówka ?

3

Generalnie tak, z tym że statement mi się nie zgadza. statement to np. operacja przypisania czegoś do zmiennej.
Pierwsze i drugie to w zasadzie to samo, często się używa "skrótowej" wersji, czyli samo instance (w rozumieniu instancja klasy/egzemplarz klasy).

Widzisz, ja nawet nie znam większości polskich odpowiedników terminów informatycznych, bo jak czytałem książki/oglądałem tutoriale, to uczyłem się słowek tak jak dziecko. Zobaczyłem coś i zapamiętałem, że tak się to nazywa, a później sam dorobiłem temu definicje. Nigdy nie tłumaczyłem tego tak dosłownie.

Polecam szukać odpowiedzi po ang. np. po wpisaniu hasła statement in computer science otrzymujemy:

In computer programming, a statement is the smallest standalone element of an imperative programming language that expresses some action to be carried out. It is an instruction written in a high-level language that commands the computer to perform a specified action.

0

Dzięki wielkie , o ostatnim nie pomyślałem, będę tak robił !

1

Uważałbym z tymi tłumaczeniami.
instance of a class - obiekt klasy
To zależy od konktestu i języka. W takiej javie to może oznaczać Class<T> instance a nie T instance, bo klasa też jest obiektem metaklasy Class.

0

w Pythonie klasy też są obiektami.

Instancje... w systemach operacyjnych mogą istnieć instancje danego programu (np. dwa razy uruchomisz program, czasem się określa, że uruchomiłeś dwie instancje programu)

Co do statement to przeciwstawia się to często czemuś w rodzaju expression (generalnie expression zwraca pewną wartość np. 2 + 2, a statement niekoniecznie, np. for (i = 0; i < 10; i++); -- for nie ma wartości, nie można przypisać for do jakiejś zmiennej, więc jest to statement.

Tyle, że to co napisałem jest zależne od języka. W takim Rubym da się przypisać for do zmiennej o dziwo (przypisuje chyba ostatnią wartość iteratora z tego co teraz sprawdzam). Tak samo w jednym języku funkcje mogą być wyrażeniami(expression) i będzie sie dało przypisać je do zmiennych, a w innych nie.

Co do tłumaczeń to ja się spotykałem - statement: instrukcja, expression: wyrażenie, ale dawno nie czytałem po polsku o programowaniu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1