Zapis do listy

0

Witam

Dopiero zaczynam z Java i Androidem więc pytanie będzie na niektórych banalne a mianowicie chce napisać aplikacje która sprawdza terminy dodanych produktów.

Pisałem kiedyś coś podobnego w C++ w konsoli i tam używałem czegoś takiego jak :

 
struct produkt

{

string nazwa;

string producent;

};

 

I zapisywałem to w tablicy

 
produkt pro[300];

I dodawałem dane w ten sposób :

cout << "Podaj nazwę : "; cin >> pro[i].nazwa;

I zapisywałem to do pliku txt

void zapisz()

{

ofstream mojplik("nazwy.txt", ios::out | ios::binary);

 

mojplik<<i<<"\n";

for(int n=0;n<i;n++)

{

mojplik << pro[n].nazwa<<endl

 

Teraz chce napisać podobny program tylko w javie w postaci aplikacji na androida z tego co wiem w jakie nie ma czegoś takiego jak struct ale to zwykła klasa publiczna.

W tej aplikacji nie wiem ile będzie produktów więc chce to zrobić na liście a nie w tabeli i tu moje pytanie jak dodawać klasę produkt do listy i później ją zapisać do pliku? tak aby później ją oczytać i wyświetlić na ekranie np w tabeli :

ID | Nazwa | producent

  1. XXx YYY

2.zzzz kkkk

Z góry dzięki za nakierowanie w tym temacie.

0

W tej aplikacji nie wiem ile będzie produktów więc chce to zrobić na liście a nie w tabeli i tu moje pytanie jak dodawać klasę produkt do listy i później ją zapisać do pliku? tak aby później ją oczytać i wyświetlić na ekranie np. w tabeli :

Sposobów na to jest mnóstwo, ale według mnie najlepszym jest zapisanie tego do xml. Najlepiej zrobić to tak.

posiadasz klasę o nazwie produkt w której masz np 3 zmienne tj. ID, Nazwa, Producent. Potem za pomocą org.w3c.dom.Document tworzysz xml i zapisujesz do pliku. W org.w3c.dom.Document tworzysz sobie elementy o nazwie np Produkt do których wstawiasz atrybuty z klasy. Odczytanie tego pliku jest bardzo proste.

0

Z tym zapisem do listy spróbuj tak

Produkt produkt = new Produkt()
produkt.nazwa = "nazwa";
produkt.producent = "producent"
List<Produkt> lista = new ArrayList<Produkt>();
lista.add(produkt)
0
rafal383 napisał(a):

Z tym zapisem do listy spróbuj tak

Produkt produkt = new Produkt()
produkt.nazwa = "nazwa";
produkt.producent = "producent"
List<Produkt> lista = new ArrayList<Produkt>();
lista.add(produkt)

Lepiej będzie zrobić to w konstruktorze tj.

public class Produkt
{
 public int ID;
 public String nazwa;
 public String producent;
 public Procukt(int ID, String nazwa, String producent)
 {
  this.ID = ID;
  this.nazwa = nazwa;
  this.producent = producent;
 }
}

i reszta kodu w klasie głównej

Produkt produkt = new Produkt(id, "nazwa", "producent");
List<Produkt> lista = new ArrayList<Produkt>();
lista.add(produkt)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1