Eclipse a Android Studio

0

Witam. Chciałbym się tylko dowiedzieć czy Eclipse i Android Studio służy do tego samego? W sensie pisanie aplikacji na w Java na telefony z Androidem? Jeżeli tak to czy składnia kodu itp są takie same czy jednak występują jakieś różnice? I które jest bardziej przyjazne początkującemu? :)

0

Eclipse to IDE które posiada wtyczki do różnych języków i technologii, w tym Androida. Android Studio na dobrą sprawę dość podobnie, jest owtyczkowanym IntelliJ IDEA.
Ale jeśli mówisz o wersjach pod androida to służą do tego samego. Kod pisze się tak samo. Różnica jest taka że Android Studio jest lepsze i działa, a eclipse sypie sie jak domki w kamboży i ma mniej bajerów.

0

Rozumiem. A czy Android studio służy tylko i wyłącznie do pisania aplikacji na telefony z androidem czy można go użyć np do tworzenia aplikacji na komputer? Oczywiście znając Javę :)

0

Nie jestem pewien czy nie wyrzucili części funkcjonalności, żeby nie był za ciężki, ale raczej się da. Tak czy siak lepiej po prostu ściągnąć IntelliJ IDEA jeśli chcesz coś pisać "na komputer".

0

Tzn. docelowo planuję na telefony ale do tego trzeba uczyć się Javy a by się jej uczyć trzeba na początku robić proste przykłady w konsoli potem gdy opanuje się podstawy to już jakieś większe apki z GUI, stąd moje pytanie czy Android Studio wystarczy do nauki programowania a potem tworzenia aplikacji na telefon.

0

Coś mi się zepsuło dziś Eclipse, wchodze w Preferencje ale w nic nie mogę kliknąć, nie mogę utworzyć projektu nowego jak by zamrożone było. Nie dośc że muli gorzej od Intellij, to jeszcze takie kwiatki, te starsze wersje przed wersją Luna to jeszcze jakoś chodziły, ale te nowe Marsy 2 jak dla mnie to jeden wielki zabugowany, zacinający się s...

0

Intellij Community jest staje sie za darmo i tam podstawy możesz ogarnąć i jest to na pewno lepsze od eclipsa. Jakbyś chciał weba to już musisz zapłacić i niestety dlatego ja cierpie męki bo jeszcze nie mam hajsu na Intellij płatnego ale zaniedługo sobie kupie :D

A Android Studio też jest za friko :)

0

Jakbyś chciał weba to już musisz zapłacić

Phi :P Znaj moją dobroć: https://confluence.jetbrains.com/display/IDEADEV/IDEA+2016.2+EAP
W skrócie: JetBrains udostepniają otwartą betę dla najnowszej wersji IntelliJ Utimate przed jej wydaniem.

0

Witam,
przepraszam za odkopanie tematu ale nie chciałem tworzyć nowego wątku.
Mam podobne pytanie, lecz trochę innego 'kalibru'.
Znam JAVE na średnim poziomie. Wiem także, że Eclipse nie jest dalej wspierany dla android.
Aktualnie uczę się programowania na systemy android w Android Studio(mam wg. mnie na prawdę dobrą książkę).
Mam możliwość odbycia kursu u siebie w mieście z programowania java+android lecz ten kurs jest w Eclipse.
Jak myślicie Panowie i Panie czy skaleczę się eclipse'm jeśli zacząłem łapać android studio?
Czy po prostu będzie trudniej, ale koniec końców i taka nauka się przyda? Co sądzicie?
dodam jeszcze, że javy uczyłem się w intellij.
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam

0

Dzięki za podrzucenie książki. Na pewno ją sprawdzę ale najpierw muszę dokończyć swoją-> "android wprowadzenie do programowania aplikacji joseph annuzzi jr. wydanie v" Źle mnie zrozumiałeś bo chodzi o to, że mam książkę android studio i wiem, że IDE jest przystosowane idealnie do programowania dla androida pod każdym względem, ale w moim mieście rozpoczyna się niedługo dobry kurs do programowania na android ale jest to nauka z Eclipse.. i tu mam wahania(pomijając zamulone eclipse) ponieważ dobrze mi się łapie pracę na android studio, to czy kurs z eclipse bardzo mi zaszkodzi czy pomoże? będę musiał uczyć się wszystkiego od nowa (co załapałem już w android studio) czy IDE są podobne i warto wbrew pozorom skorzystać z takiego kursu?
dzięki jeszcze raz za szybką odpowiedź!

0
ffx napisał(a):

Dzięki za podrzucenie książki. Na pewno ją sprawdzę ale najpierw muszę dokończyć swoją-> "android wprowadzenie do programowania aplikacji joseph annuzzi jr. wydanie v" Źle mnie zrozumiałeś bo chodzi o to, że mam książkę android studio i wiem, że IDE jest przystosowane idealnie do programowania dla androida pod każdym względem, ale w moim mieście rozpoczyna się niedługo dobry kurs do programowania na android ale jest to nauka z Eclipse.. i tu mam wahania(pomijając zamulone eclipse) ponieważ dobrze mi się łapie pracę na android studio, to czy kurs z eclipse bardzo mi zaszkodzi czy pomoże? będę musiał uczyć się wszystkiego od nowa (co załapałem już w android studio) czy IDE są podobne i warto wbrew pozorom skorzystać z takiego kursu?
dzięki jeszcze raz za szybką odpowiedź!

Według mnie warto, jeżeli faktycznie taki dobry jest ten kurs. A jak jest darmowy to jeszcze lepiej ;)
Czy Eclipse, czy Intellij - API Androida jest to samo...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1