JDBC/PostgreSQL wymuszenie logowania SSL

Odpowiedz Nowy wątek
2016-05-25 09:49
0

Cześć,
Mam problem z którym nie mogę sobie puki co poradzić i nie wiem, czy jest to wina JDBC, sterownika PostgreSQL, czy samego serwera bazy danych. Łączę się do serwera definiując jego URL jako

dbConnection = DriverManager.getConnection("jdbc:postgresql://ipserwera:5432/baza?sslmode=require", "user", "pass");

Problem polega na tym, że pomimo tego sterownik PostgreSQL próbuje się łączyć bez użycia sterownika, co kończy się oczywiście niepowodzeniem i rzuceniem wyjątki SQLException. Czy ktoś może coś poradzić jak to zrobić poprawnie?

Pozostało 580 znaków

2016-05-25 10:21
0

a dokumentacja mówi trochę inaczej

String url = "jdbc:postgresql://localhost/test?user=fred&password=secret&ssl=true";

*https://jdbc.postgresql.org/documentation/80/connect.html


je suis @niezdecydowany

Pozostało 580 znaków

2016-05-25 11:06
0

Dzięki za odpowiedź. Próbowałem też czegoś takiego:

dbConnection = DriverManager.getConnection("jdbc:postgresql://ipserwera:5432/baza?ssl=true", "user", "pass");

I też nic to nic nie dało. Chyba, że trzeba te dwa parametry ze sobą połączyć. Sterownik mam w wersji 9.4.1207

Pozostało 580 znaków

2016-05-25 11:21
0

może http://stackoverflow.com/ques[...]t-self-signed-ssl-certificate ?

jesteś pewien ze nie idzie po ssl ?


je suis @niezdecydowany
edytowany 1x, ostatnio: maryiusz, 2016-05-25 11:24

Pozostało 580 znaków

2016-05-25 11:40
0

Na pewno nie idzie, bo przy próbie zalogowania sterownik rzuca mi wyjątkiem i mam informację typu: "plik pg_hba.conf nie zawiera .....(blablabla)... SSL nie". W pg_hba mam za to wpis, który zezwala na ssl (hostssl) i gdyby faktycznie połączenie było szyfrowane do do połączenia by doszło.

Pozostało 580 znaków

2016-05-26 16:16
0

Nie wiem czy nie za późno na odpowiedź ale mnie pomogło dopisanie po nazwie db w url dopisać?useSSL=false

edytowany 1x, ostatnio: JavaDevv, 2016-05-26 16:16

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0