{user.home} w Eclipse

0

Witam,

bardzo proszę o informację co jest folderem {user.home} dla Eclipse?

Chcę napisać program wczytujący dane z pliku testowego znajdującego się w {user.home}/iter.txt .

Dodawałem plik do katalogu projektu ale bez efektu.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,
Arek

1

Żeby się dostać do pliku z katalogu projektu potrzebujesz jedynie nazwę tego pliku.

0

OK, pytam o to gdzie umieścić ten plik tekstowy, na którym będę pracował.
Co jest katalogiem głównym/bieżącym dla Eclipse?

Rozumiem, że jak tam umieszczę plik tekstowy to później faktycznie odwołanie po nazwie będzie wystarczające.

Problem trywialny, jednak nie udaje mi się go rozwiązać: umieszczam w katalogu projektu Eclipse i nic - zero reakcji...

0

Możesz sprawdzić wartość zmiennej poprzez:

System.getProperty("user.home") 

A ustawić ją

System.setProperty("user.home", "ścieżka_do_katalogu") 

lub dodając -Duser.home=sciezka_do_katalogu jako parametr przy odpalaniu programu, np.

java -Duser.home=/temp -jar MyProgram.jar 
0

Bardzo proszę o wskazówkę dla konkretnego przykładu.
Dla poniższego plik ala.txt umieszczam w katalogu testowa/odpowiednik Pakietu dla klasy Ala.
Bez żadnego efektu - pliku nie widzi - co robię niepoprawnie?

8437065a52.png

0

Napisałem tak Żeby się dostać do pliku z katalogu projektu potrzebujesz jedynie nazwę tego pliku.
Tzn, że jeśli plik umieścisz w folderze Wykład2 to jego ścieżka to po prostu nazwa pliku.

0

W Eclipse katalogiem bieżącym (user.dir) jest katalog projektu.

0

Niestety dla mnie ale coś tu nie działa.
Katalogiem projektu jest tu Wykład 2 (zgodnie z zrzutem ekranu). Tam wrzucam plik ala.txt.
Komunikat po kompilacji taki jak widać - nie widzi pliku.

Co robię źle?

0

Na drzewku nie widać żeby w katalogu projektu był ten plik tekstowy.

0

Jeśli pracujesz po Linuksem, to sprawdź wielkość liter w nazwie pliku.
Teraz zauważyłem, że Twoje pytanie jest lekko bez sensu. Folder user.home nie ma żadnego związku z Eclipsem, user.home to katalog domowy użytkownika (np. C:/users/antek). Z Eclipsem związany jest katalog bieżący user.dir.

0
szweszwe napisał(a):

Na drzewku nie widać żeby w katalogu projektu był ten plik tekstowy.

Dodawałem go z poziomu windowsa - czy mam go dodać z poziomu Eclipse?

Wchodziłem wiele razy ponownie do Eclipse - to nie jest odświeżenie?

0

Nie, PPM na projekcie i Refresh.

0
bogdans napisał(a):

Jeśli pracujesz po Linuksem, to sprawdź wielkość liter w nazwie pliku.
Teraz zauważyłem, że Twoje pytanie jest lekko bez sensu. Folder user.home nie ma żadnego związku z Eclipsme, user.home to katalog domowy użytkownika (np. C:/users/antek). Z Eclipsem związany jest katalog bieżący user.dir.

Pracuję pod windowsem.
Zgodnie z poleceniem mam dodać do user.home - przetestuję.

Nie mniej jednak jak dodać do Eclipse abym mógł wyeksportować z projektem?

0

Nie mniej jednak jak dodać do Eclipse abym mógł wyeksportować z projektem?
Chyba nie ma na to szans. Nie wiesz jaki będzie user.home na docelowej maszynie.
Zmień kod na taki

package testowa;

import java.io.File;
import java.util.Scanner;

public class Ala {

	public static void main(String[] args) {
        File file = new File(System.getProperty("user.home")+"/ala.txt");
        try
        {
            Scanner in = new Scanner(file);
            String zdanie = in.nextLine();
            System.out.println(zdanie);
        }
        catch (Exception e)
        {
        	System.out.println(e);
        }
	}
}
0

Miałem ten sam problem.
Robiłem błąd ponieważ nazwę pliku tekstowego napisem ala.txt a ze był to już plik tekstowy Eclipse rozpoznawał go jako ala.txt.txt.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1