tworzenie konta administratora

0

Witam,
próbuję swoich sił w stworzeniu małej aplikacji na Androida. Chcę zrobić tak żeby po zalogowaniu w zależności od podanego loginu otwierało się albo okno zwykłego użytkownika albo administratora. Załóżmy że ktoś podaje login Marysia to wyświetla mu się okno z opcjami zwyklego uzytkownika ale jak ktoś wpisuje admin to widzi opcje administratora.
W dużym uproszczeniu robię tak

 
  if((login.equals("admini"))              
            {
                Intent z= new Intent(MainActivity.this,admin.class); 

             ....
            }
            else
  {
                Intent x= new Intent(MainActivity.this,marysia.class); 

              ....
            }

Oczywiście jest to bezsensowne rozwiązanie m.in. temu że ktoś wcześniej musiał by utworzyć konto admin w bazie a zarejestrować użytkownika może tylko osoba, która jest zalogowana jako admin. Stąd moje pytanie czy ktoś może podpowiedzieć jak robi się to profesjonalnie żeby było konto admina i zwykłe?

0

A kim ma być admin w twojej aplikacji? Można by w kodzie zaszyć dane konta admina (zaharcodować albo zwyczajnie przy pierwszym uruchomieniu wrzucić do bazy) tak jak to jest w np. routerach

0

Robisz sobie interfejs Account ktory ma metodę openAccuntSettings(Context context) w której w środku implementujesz otwarcie tej aktywnosci ktora potrzebujesz dla danego typu konta.
Nastepnie implementujesz sobie interfejs Account w klasie RegularAccount gdzie otwiera jakąs regular aktywnosc, i implementujesz sobie w AdminAccount gdzie otwiera Admin Aktywnosc.

Rozumiem ze typ konta masz z bazy danych albo cos? bo to tak naprawde jest pytanie skad aplikacja wie ze dane konto jest adminem ...

0
wojciechmaciejewski napisał(a):

Rozumiem ze typ konta masz z bazy danych albo cos? bo to tak naprawde jest pytanie skad aplikacja wie ze dane konto jest adminem ..

Właśnie to mnie zastanawia jak zrobić żeby było wiadomo, że admin to admin. Bo jeżeli ma być to odczytane z bazy danych to najpierw musi to zostać tam umieszczone.

hcubyc napisał(a):

Można by w kodzie zaszyć dane konta admina (zaharcodować albo zwyczajnie przy pierwszym uruchomieniu wrzucić do bazy) tak jak to jest w np. routerach

Zastanawiam się też jak można to przy pierwszym uruchomieniudo bazy wrzucić - bo to CHYBA byłoby dobre wyjście? W sumie można by najpierw wrzucić do bazy rekord typu: login:admin hasło:admin a po pierwszym uruchomieniu zmusić użytkownika (który w domyśle byłby adminem) żeby zmienił hasło. Chyba wystarczyłoby? Co myślicie? Są jakieś minusy?

0

Dobra w sumie wiem jak tylko dalej się zastanawiam czy to dobre rozwiązanie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1