Łączenie z bazą MS SQL

0

Witam mam następujący problem próbuje połączyć sie z bazą danych natomiast wyskakuje mi błąd i nie bardzo wiem co z nim zrobić
Kod jest nastepujący:

 public void conDB(){
		String userName = "Tutaj_user_name";
		String password = "haslo";

		String connectionString =
				"jdbc:sqlserver://5.135.134.51,49347:1433;databaseName=nameDatabase";
               

		try {
		Class.forName("com.microsoft.sqlserver.jdbc.SQLServerDriver");
			conn = DriverManager.getConnection(connectionString, userName, password);
			//conn = DriverManager.getConnection(connectionString);

		} catch (SQLException | ClassNotFoundException e) {
			// TODO Auto-generated catch block
			e.printStackTrace();
		}
		
	}

I następujące błędy mi wyskakują.
com.microsoft.sqlserver.jdbc.SQLServerException: The TCP/IP connection to the host 5.135.134.51,49347, port 1433 has failed. Error: "null. Verify the connection properties. Make sure that an instance of SQL Server is running on the host and accepting TCP/IP connections at the port. Make sure that TCP connections to the port are not blocked by a firewall.".

Próbowałem wyłączyć firewalla oraz włączyłem TCP/IP w SQL configuration manager z ustawieniem portu na 1433 ale nie za bardzo to pomaga.

Czy ma ktoś jakiś pomysł jak inaczej mogę się podłączyć do tej bazy bądź jak rozwiązać ten błąd ??

0

Serwer dostępny jest pod adresem 5.135.134.51?
Tzn. chcesz się z nim łączyć przez Internet?

Jeżeli tak to czy sprawdziłeś przekierowanie portów na routerze przed serwerem?

Dopiero teraz dojrzałem: '5.135.134.51,49347:1433'. Powinno być chyba '5.135.134.51:1433'.

0

Dziwnie wygląda nazwa serwera 5.135.134.51,49347.

0

Jeśli chodzi o połączenie do bazy to spokojnie łącze się przez SQL server managment studio więc to nie jest raczej wina nazwy serwera.

0

Chcesz powiedzieć, że w SSMS w host wpisujesz '5.135.134.51,49347\NAZWA_BAZY' i działa?

0

w Server name wpisuje 5.135.134.51,49347 później SQL Server Authentication + Login i hasło i loguje mnie do bazy.

1

To w connection string wpisz 5.135.134.51:49347

0

Faktycznie działa. Dziękuję bardzo za pomoc :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1