Primefaces vs PrimeNG

0
  1. Czy ktoś z was używał już PrimeNG?
  2. Spisuje się to lepiej niż Primefaces?
0

Uważasz, że PrimeFaces słabo się spisuje? Używałem tego frameworka w jednym projekcie i wydaje mi się, że ma wiele zalet. Przede wszystkim cechuje go duża różnorodność komponentów - choćby do implementacji "wielokrotnego wyboru". Możesz użyć np. ManyCheckBox, ManyMenu czy choćby CheckboxMenu - masz wiele możliwości zaimplementowania takiego mechanizmu - widoku. Do tego jest bardzo łatwy w użyciu. PrimeNG to chyba nowy projekt. Ciężko mi się wypowiedzieć bo nie miałem go okazji jeszcze używać, ale na pewno się nim zainteresuje:)

0

Zupełnie nie chodzi mi o różnorodność komponentową. Tym bardziej, że PrimeNG ma te same (albo więcej) komponentów.
Chodzi o to, że moim zdaniem primeface są ocięzałe i może PrimeNG (angular) to rozwiązuje, przy czym masz te same komponenty.

0

Ok rozumiem. Jestem jeszcze niedoświadczony więc ciężko mi się wypowiedzieć. Używałem PrimeFaces w domowym projekcie i w sumie podobał mi się ten framework właśnie ze względu na duży wybór komponentów. A dlaczego uważasz, że jest on ociężały?

0

PrimeFaces i JSF. olej jakies primeng ,bo na rynku to wygląda tak jak to pierwsze. POZDRO!

0
karolinaa napisał(a):

PrimeFaces i JSF. olej jakies primeng ,bo na rynku to wygląda tak jak to pierwsze. POZDRO!

Możesz trochę bardziej to rozwinąć?

1

Angilar2 PrimeNG to beta. PrimeFaces to dojrzała sprawdzona technologia. PrimeNG może mieć taką zaletę, że czyste JS/TS mniej obciąży pamięciowo serwer niż JSF.

0

Oni też tworzą port na web components- primeui. Wygląda na to, że połowa rzeczy którą robi teraz backend/jsf jest "przesuwana" do frontendu (szablonowanie, tworzenie customowych komponentów), więc lista zalet jsf trochę się jakby zmniejsza. Ewentualnie jsf może się renderować do web components :P no ale to dopiero przyszłość

0

Jeśli mowa o połączeniu JSF oraz Angulara to warto wspomnieć o AngularFaces.

0

AngularFaces to przyszłość, ale nie teraźniejszość. Angular jest zbyt niestabilnym API aby myśleć o łączeniu go z JSF to dość szalone. Jak Angular2 się ustabilizuje może za 2-3 lata temat pewnie będzie poważniejszy. Wiem, że AngularFaces to hot temat na JavaOne itp. Ważny eksperyment.

Tak naprawdę PrimeFaces to fabryka dobrej jakości komponentów w JS, które w przyszłości będzie można używać z różnymi podejściami do tworzenia portali np. PrimeUI dla MVC jest coraz dojrzalsze. PrimeTek ma kilka lat niezłego doświadczenia we frontendzie i portuje swoje komponenty JSF na inne frameworki, dając możliwość uniezależnienia od JSF. Myślę, że to super sprawa.

Najbardziej wymagający i tak będą tworzyć własny, customowy frontend.

JSF i tak jest udoskonalane z wersji na wersję. W tej chwili to dojrzały framework, który jest ok pod warunkiem, że pasują nam gotowe komponenty np. PrimeFaces i nie chcemy za dużo w nich zmieniać.

0
margor90 napisał(a):

(...) JSF i tak jest udoskonalane z wersji na wersję. W tej chwili to dojrzały framework, który jest ok pod warunkiem, że pasują nam gotowe komponenty np. PrimeFaces i nie chcemy za dużo w nich zmieniać.

Zawsze można użyć "html5 friendly markup".
AngularFaces chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie używał. Łączenie takich dwóch frameworków z różnych światów śmierdzi na kilometr

0

Podkęcam temat po kilku latach :)
W tym momencie PrimeNG sprawuje się bardzo dobrze, masa nowych komponentów, świetna integracja z Angularem, szybkość działania o wiele szybsza niż Angularowych Materiałów (autocompleter zawieszał się już przy 100 wartościach gdzie autocompleter primeNg wymiata). Polecam primeNg, korzystam z niego i komercyjnie i w prywatnych projektach.

0

Używam w pracy jednego i drugiego, aplikacja którą obecnie piszę to PrimeNG (Angular7). NodeJS/Express na backendzie. Użyłem już chyba wszystkich ich kontrolek. Jedyny problem jaki teraz mam to że dropdown w jednym miejscu nieprawidłowo dopasowuje swoją szerokość (jest zbyt krótki i "iksik" do czyszczenia nachodzi na wyświetlaną wartość). W innych miejscach (kod praktycznie ten sam) ten problem nie występuje. Oprócz tego jednego- działa świetnie i mogę polecić. Nie jestem typowym frontendowcem a apka wygląda ładnie. Natomiast pytanie tak naprawdę należy do Ciebie- którego frameworka chcesz użyć. JSF jest dobrze zintegrowany z JavaEE, aplikacja zamyka się w jednym WARze, ale to trudny framework, łatwo coś spieprzyć, łatwo zamulić aplikację. Angular to znowu osobna aplikacja pod frontend, bajzel z zależnościami node_modules, pierdyliard plików konfiguracyjnych.
Ten projekt w Angularze jest zdecydowanie większy i będzie miał szerszą grupę odbiorców, te w JSF to takie typowe korpo-apki, kilku użytkowników, kilka tabelek poupychanych na jednej stronie. Dodanie wiersza do tabelki odrysowuję stronę przez pół sekundy xd wiem że można ale nie chce mi się tego poprawiać.
Do większego projektu dzisiaj bez wahania wybrałbym Angulara, ale do takiej małej korpo-apki gdzie wygląd i wydajność nie są kluczowe... to nie wiem :) miałbym dylemat.

EDIT

johnybrawo75 napisał(a):

Podkęcam temat po kilku latach :)

Aha ;)

1

Jako wieoletni użytkownik i miłośnik JSF powiem, że tej technologii użyłbym zasadniczo tylko pod takimi warunkami:

  • robię aplikację dla Krzyżaków,
  • przyjmuję dla niepoznaki imię Konrad.

(Btw. Krzyżacy nadal działają i korzystają z jakiegoś domorosłego CMSa : http://www.deutscher-orden.at/ )

0

Właśnie będę się zabierał za bardziej rozbudowany front w Angularze(2+) i myślę na jakie zestaw się zdecydować, ostatnio używałem Angular Materials i szczerze to tak ubogo tam jeżeli chodzi o ilość komponentów i większy minus to to, że muli tam wszystko.

Ktoś coś poleci jeszcze oprócz PrimeNG?

0

Też kilka dobrych lat spędziłem w JSF i klikając po tych komponentach PrimeNG wzięło mnie na sentymenty :) Fajnie to chodzi i widać, że sporo jest opcji, ciekawe jak cssowanie i customizacja. Widzę również że budują PrimeVue dla mojego ulubionego frontendowego frameworka.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1