Projekt kompilowany na linuxie działa inaczej niż na windowsie.

0

Witam, mam pewien problem. Piszę w NetBeansie, projekt napisałem korzystając z linuxa. Jednak skompilowałem pliki źródłowe na windowsie również w NetBeansie i ku mojemu zdziwieniu aplikacja nie działa poprawnie. Mianowicie, zaznaczanie wiersza w w komponencie JTable się sypie, tzn. wiersz zaznacza się dopiero po kliknięciu nad nim. Oraz przyciski (JButton) działają dopiero po kilku kliknięciach. Czy to normalne? Bo wydaje mi się, że nie. Da się jakoś rozwiązać ten problem?

@Edit
Zrobiłem jara, działa nieprawidłowo również na innych komputerach z windowsem.

0

Da się rozwiązać. Wystarczy dobrze napisać program. W jaki sposób podpinasz listnery do przycisków i jak wyglądają te listenery?

0

Nie jest to normalne zachowanie. Jednak mało informacji - która java, jaka biblioteka do okienek AWT/Swing/JavaFX, czy możesz problem reprodukować na wyizolowanym kodzie tzn. wycinasz sobie taką mikro apkę z jednym przyciskiem i tabelką i zachowuje się to tak samo?

0

a może open-jdk? w sumie nie wiem czy to możliwe ale pamiętam że przy którejś javie jak klepałem na windzie i wrzuciłem jara na mac-a to się okazało że wszystkie wykresy rysują się do góry nogami, bo jakiś spryciarz stwierdził że zrobi punkt 0,0 odwrotnie na macu :P

odpal program z terminala na windzie i zobacz czy Ci coś w konsole nie wyrzuca

0

Dzięki panowie za pomoc, korzystam ze Swinga, Java SE 1.8 oraz z CardLayout'u. Postaram się bardziej przybliżyć problem. Główny panel aplikacji, czyli pierwsza karta layoutu działa prawidłowo, natomiast kolejne karty już nie. Problem nie jest tutaj z Action Listenerami. Wygląda to następująco. Po najechaniu na przycisk, jak to powinno być normalnie zmienia on swoją ramkę na jakiś tam kolor, natomiast, kliknięcie na nim działa tylko w górnej połowie tego przycisku, wiadomo, objawia się ono nie tylko akcją, ale także i efektem wizualnym wciśnięcia przycisku. Natomiast kliknięcie w dolną połowę przycisku nie przynosi żądnych efektów.

Postaram się wyizolować mikro apkę, no i dam znać co i jak.

0

a próbowałeś debugować na windzie?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1