Dziedzina funkcji - zakres argumentów.

0

Witam,

na wstępie chciałbym przeprosić jeśli założyłem temat w złym miejscu. Otóż dostałem ostatnio takie zadanie wo wykonania:
"Proszę o przygotowanie krótkiego programu wyliczającego wartość trójmianu kwadratowego. Wejściem do programu powinny być:

  1. Wartość współczynników.

  2. Dziedzinę funkcji - zakres argumentów."

Chciałbym się zapytać czy ktoś ma pomysł o co chodzi z drugim punktem "2. Dziedzinę funkcji - zakres argumentów."?
Ogólnie mam już cały kod i mogę zamieścić, tylko nie wiem co z tym drugim punktem

1

o_O matematyka lvl podstawówka. Dziedzina funkcji to po prostu zakres argumentów X w których definiujemy daną funkcje. Jeśli na przykład dziedziną jest {x : x należy do (-1,1)} to znaczy że funkcja nie jest zdefiniowana dla X większych od 1 ani dla mniejszych od -1 więc nie rozpatrujemy tych przypadków.

0

Czyli mówiąc najprościej jak się da masz funkcję y=ax^2+bx+c i masz wyliczyć y dla x mieszczącego się w przedziale od do . Czyli jeżeli na wejściu podasz wektor 0 do 100 to na wyjsciu powinnieneś mieć wektor o tej samej długości z wartością wyrażenia

0

Nie jestem pewien co miał an myśli autor zadania. Ja bym pytał użytkownika o trzy rzeczy od, do (o tym pisał wyżej @wojciechmaciejewski ) oraz o krok - o ile zmienia się x.

0

@bogdans nie do końca rozumiem gdzie widzisz problem. Masz daną funkcje y = x2 i dziedzinę (-1,1). Program ma podwać wartość tej funkcji w zadanym punkcie. Więc jeśli user poda argument 0.5 to podajemy mu wynik 0.25, ale jeśli poda argument 2 to zwracamy błąd, że punkt leży poza dziedziną.

0
bogdans napisał(a):

Nie jestem pewien co miał an myśli autor zadania. Ja bym pytał użytkownika o trzy rzeczy od, do (o tym pisał wyżej @wojciechmaciejewski ) oraz o krok - o ile zmienia się x.

Ja dostałem podobne zadanie od tego samego autora. Niestety notowałem w pośpiechu i nie do końca rozumiem polecenie.

Na wejściu mam podać programowi wartości współczynników, czyli a, b, c oraz zakres x pocz. i x końc (dziedzina?) oraz krok.
Na wyjściu mam otrzymać "ciąg wartości tego trójmianu dla podanego zakresu argumentów".

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, czym jest ten "krok" oraz co ma wyprowadzić program? Podejrzewam, że ciąg i krok są ze sobą jakoś powiązane.

0

o_O Robisz pętlę od x_pocz do x_kon z krokiem krok i dla każdej wartości wyliczasz wartość funkcji.

0
double x = xPocz;
while(x <= xKonc){
    System.out.println("x = " + x + " f(x) = " + f(x));
    x+=krok;
}

Może się zdarzyć, że f(xKonc) nie zostanie wyliczone. Druga możliwość, to pytać o xPocz, xKonc oraz ilość kroków n. Wtedy:

double krok = (xKonc - xPocz)/n;
for(int i=0;i<=n;i++){
    x = xPocz + i*krok;
    System.out.println("x = " + x + " f(x) = " + f(x));
}

Z powodu zaokrągleń może się okazać, że xKonc <> xPocz+((xKonc - xPocz)/n)*n. Bezpiecznej jest użyć przy wypisywaniu metody printf i wypisywać x z małą dokładnością.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1