Błąd przy wyświetlaniu nowej aktywności- Android

0

Witam
Jestem początkujący w tym temacie i natknąłem się na taki problem że napisałem program który po kliknięciu w element ListView ma użytkownika do innej aktywności. Niestety wtedy aplikacja się wyłącza .... Chcę wywołać aktywność o nazwie news
Metoda onClick jest na szaro z komentarzem " Method never used ", a w pliku XML pod TextView mam podpięte "android:onClick="onClick"".
Niżej fragmenty kodów :
plik z klasą

 public class AdapterListViewMain extends BaseAdapter {

    // Podstawowe zmienne do wykorzystania
    private ArrayList<RSSItem> data;
    private Context listContext;
    private LayoutInflater layoutInflater;

    public void onClick(View view){
       
        Intent i = new Intent(view.getContext(), news.class );
        listContext.startActivity(i);
    }

xml:

 <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<RelativeLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
    android:layout_width="match_parent"
    android:layout_height="wrap_content"
    android:background="#fff"
    android:orientation="vertical" >

    <TextView
        android:id="@+id/textView_title_item_view_main_listview"
        android:layout_width="fill_parent"
        android:layout_height="wrap_content"
        android:layout_alignParentLeft="true"
        android:layout_alignParentTop="true"
        android:layout_marginLeft="15dp"
        android:layout_marginRight="15dp"
        android:layout_marginTop="10dp"
        android:layout_toLeftOf="@+id/imageView_photo_item_view_main_listview"
        android:maxLines="2"
        android:text="Tytuł"
        android:textColor="#1e202c"
        android:textSize="18sp"
        android:onClick="onClick"
        android:textStyle="bold" />

i na koniec komunikat z logCata po kliknięciu w textview:
Could not find method onClick(View) in a parent or ancestor Context for android:onClick attribute defined on view class android.support.v7.widget.AppCompatTextView with id 'textView_title_item_view_main_listview'

Edit
Gdy zmienie "BaseAdapter" przy nazwie klasy na "Activity" to xml widzi metodę OnClick, jednak nie działa wtedy kilka innych potrzebnych rzeczy. Mógłby ktoś powiedzieć jak temu sprostać i dlaczego tak się dzieje ?
Bardzo proszę o odpowiedzi

0
Intent i = new Intent(this, news.class );
startActivity(i);
0

Tak miałem na początku, ale wtedy mam błąd z startActivity(i) "Error:(30, 9) error: cannot find symbol method startActivity(Intent)"
I błąd z (this, news.class )
"Error:(29, 20) error: no suitable constructor found for Intent(AdapterListViewMain,Class<news>)
constructor Intent.Intent(String,Uri) is not applicable
(argument mismatch; AdapterListViewMain cannot be converted to String)
constructor Intent.Intent(Context,Class<?>) is not applicable
(argument mismatch; AdapterListViewMain cannot be converted to Context)"

0

Wydaję mi się, że powinieneś mieć tą metodę onClick w activity, w którym trzymasz tą listę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1