Zapytanie JPA "pod warunkiem"

0

Mam dwie tablice

@Entity
public class TAB1

    @OneToOne(fetch = FetchType.LAZY, cascade = CascadeType.ALL, optional = true)
	@JoinColumn(name = "kol2")
    private TAB2
@Entity
public class TAB2
   private boolean deleted;

Kolumna kol2 w tablicy TAB1 jest nullable, czyli może nie istnieć takie powiązanie.
Chciałbym pobrać wszystkie rekordy TAB1 gdzie brakuje tego połączenia oraz jeśli istnieje to gdzy wartość w TAB2 na deleted is null.
Czy coś takiego może załatwić jakąś magiczną annotacją ?

0

Przecież to się da załatwić zwykłym zapytaniem

0

Polecam klasę Search z pakietu google.genericDao

0
wartek01 napisał(a):

Przecież to się da załatwić zwykłym zapytaniem

Pomijając hibernate, Jak można to załatwić zwykłym zapytaniem ?

0

Mi przychodzi do głowy tylko union dwóch selectów, a z tym już mam problem żeby umieścić to w JPA

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1