Instrucje if i else if

0

Witam.
Jestem bardzo poczatkujacym programista, przesiedzialem ponad dwie godziny szukajac na tym forum odpowiedzi na moje pytanie, i nie znalazlem, dlatego pisze.
Mieszkam zagranica i wszystkie wyklady sa po angielsku, ktory nie jest jeszcze u mnie najlepszy ,a zblizaja sie egzaminy wiec musze zrozumiec o co chodzi.
Wiec:
/*
tresc programu:
Write A program that will prompt the user to enter a sport (as a String,e.g. “basketball”), and will display the number of people needed
to form a team based on the table below:

Sport No.in Team
Basketball 5
Hurling, Rugby 15
Soccer, Cricket 11
Any other string Unknown sport.
*/

kod:


import java.util.*;
public class testing
{
public static void main (String args [])
{
Scanner keyIn= new Scanner (System.in);

  int team=0;
  String sport;
  
  System.out.print("Enter discipline: ");
  sport= keyIn.nextLine ();
  
  if (sport== "basketball"){
     team=5;
  
 } if (sport=="hurling" || sport=="rugby"){
     team=11;
     
 } if (sport=="soccer"||sport=="cricket"){
     team=15;
 }
  
  System.out.print ("to play "+sport+" you need "+team+" people");

//else
  //System.out.print ("invalid sport");

W tej postaci kodu ostatnie dwa wersy sa odznaczone jako komentarz, bo jesli tego nie zrobie wyskakuje blad tego typu:


----jGRASP exec: javac -g testing.java

testing.java error: 'else' without 'if'
else
^
1 error

----jGRASP wedge2: exit code for process is 1.


jesli natomiast zostana jako komentarz, program sie skompiluje i bedzie dzialal, tyle ze zmienna team bedzie caly czas przybierala wartosc 0. Dlaczego tak sie dzieje mimo ze w kazdej instrukcji if jest wskazane jaka to powinna byc wartosc.
dziekuje za pomoc i przepraszam za nie stosowanie sie do wskazowek dotyczacyh pisania tematów, bo po prostu nie do konca wiem jeszcze czym sa chociazby tagi :)

0

Wrzuć kod w znaczniki bo ciężko się to czyta.

if (sport=="soccer"||sport=="cricket"){
         team=15;
     }
      
      System.out.print ("to play "+sport+" you need "+team+" people");

    //else
      //System.out.print ("invalid sport");

Powyższy kod się nie kompiluje ponieważ else powinien znajdować się po ifie. Ty między nimi wrzucasz jeszcze:

System.out.print ("to play "+sport+" you need "+team+" people"); 

i nie wiadomo do czego jest ten else.

0

tak z ciekawosci , gdzie sie uczysz?

0
filemonczyk napisał(a):

tak z ciekawosci , gdzie sie uczysz?

W Irlandii
az tak cienki jestem ? :) :)
Nigdy nie mialem stycznosci z java a teraz od razu po angielsku. Czytam ksiazki po polsku zeby lepiej to zrozumiec ale nie na wszystko jest czas niestety.

0
igrek99 napisał(a):
filemonczyk napisał(a):

tak z ciekawosci , gdzie sie uczysz?

W Irlandii
az tak cienki jestem ? :) :)
Nigdy nie mialem stycznosci z java a teraz od razu po angielsku. Czytam ksiazki po polsku zeby lepiej to zrozumiec ale nie na wszystko jest czas niestety.

nieee, po prostu latwe zadanie i jak sprawdzalem stronki np UWr z zadaniami vs to powyzsze to jest roznica, chociaz nie dokopalem sie z ktorego semestru byly te zadania.

ja tez sie ucze, a co do jezyka to wchodzi szybko, mialem podobnie z niemieckim, na poczatku konca nie widac, a jakims dziwnym trafem po paru tygodniach juz sie w miare kojarzy na wykladach co i jak.

0

Btw. stringi w Javie porównujemy używając metodki equals, a nie ==

Przykład:
"basketball".equals(sport)

0

nie bardzo wiem co jest grane, bo znam teorie, wiem jak powinna byc skonstruowana ta czy inna instrukcja, ale problemy zawsze pojawiaja sie kiedy zaczynam pisac. Zawsze gdzies cos zgubie, albo nie wstawie w odpowiednim momencie

0
Mikey napisał(a):

Btw. stringi w Javie porównujemy używając metodki equals, a nie ==

Przykład:
"basketball".equals(sport)

wiem, ale ja jeszcze tego nie mialem i musze to zrobic w inny sposób.

0

Co znaczy w inny? Żeby nie było widać, że się dodatkowo nauczyłeś czy co? Rób .equals() i wyczytaj dlaczego i potem najwyżej powiesz temu kto zlecił zadanie czemu i tyle. Nie ma co czekać ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1