Jak kompresować pliki do ZIP

0

Witam serdecznie, męczę się drugi dzień z kompresją plików do ZIP....

W tym momencie używam GZIpOutputStream, lecz przy próbie odkompresowania pliku, dostaje komunikat że " Wystąpił nieoczekiwany koniec archiwum. W tym momencie mój kod zipowania wygląda Tak:


    File zipFile = new File(EXPORT_DIRECTORY + "\\" + supplierId + "\\" + indeks, aid + ".zip");
                        fis = new FileInputStream(decryptedFile);
                        fos = new FileOutputStream(zipFile);
                        GZIPOutputStream zip = new GZIPOutputStream(fos);
                        StreamUtils.copyStream(fis, zip);
                        zip.close();
                        fos.close();
                        fis.close();
                    }
                } catch (Exception e) {
                    logger.warn(getClass(), "cannot download file, errorMsg = " + e.getMessage());
                    errorList.add(new ErrorLogDto(aid, indeks, fileId, e.getMessage()));
                } finally {
                    StreamUtils.closeStreams(fis, fos);
                }
            }

Czyli zipFile - podaje ścieżkę
fis - podaje plik
fos - miejsce w którym ma powstać ZIP jak i zarówno nazwa tego pliku, czyli id+".zip"
zip - to GZIPOutputStream

I nie wiem co jest nie tak. Czyżbym zapomniał zamknąć jakiegoś stream-a, robię coś nie tak ?Może to że używam GZIP a nadaje mu rozszerzenie zip... Bo Archiwum ma rozmiar i tworzy się ale niestety nie da się go poprawnie rozpakować. Niestety forma zip jest wymagany na potrzeby innych procesów. Jeśli nie da się tego zrobić tak jak przedstawiłem, to ogromnie proszę o pomoc w przedstawieniu sposobu kompresji pliku do Zip-a.

Pozdrawiam

0

Ja chyba do zip`ów używałem http://www.lingala.net/zip4j/ możesz sobie zobaczyć.

0

Raczej nie chciałbym pobierać innych bibliotek bo wiem że można to zrobić za pomocą ZipOutputStream, tylko nie wiem do końca jak.

0

A jak dasz rozszerzenie .gz i sprobujesz to rozpakwoac to zadziala - moze to jakies ograniczenie programu ktorym probujesz rozpakowac?

0

Skąd masz klasę StreamUtils?

0

To jest własna klasa do obsługi stream'ow. Jeśli masz propozycje bez użycia mojej klasy to bardzo proszę.

0
Swr napisał(a):

A jak dasz rozszerzenie .gz i sprobujesz to rozpakwoac to zadziala - moze to jakies ograniczenie programu ktorym probujesz rozpakowac?

To rowniez nie pomaga.

0

http://www.journaldev.com/966/java-gzip-example-compress-and-decompress-file-in-gzip-format-in-java

Pierwszy lepszy tutorial. Probowales?

I chyba dosc wazna rzecz bo nie wiem co dokladnie robisz

We can compress a single file in GZIP format but we can’t compress and archive a directory using GZIP like ZIP files.

0
Swr napisał(a):

http://www.journaldev.com/966/java-gzip-example-compress-and-decompress-file-in-gzip-format-in-java

Pierwszy lepszy tutorial. Probowales?

I chyba dosc wazna rzecz bo nie wiem co dokladnie robisz

We can compress a single file in GZIP format but we can’t compress and archive a directory using GZIP like ZIP files.

Zależy mi na kompresji pojedynczego pliku do zipa. W tym przypadku jest to strumień.

0

Jesteś pewien, że w Twojej własnej klasie polecenie

StreamUtils.copyStream(fis, zip);

działa poprawnie?

0
bogdans napisał(a):

Jesteś pewien, że w Twojej własnej klasie polecenie

StreamUtils.copyStream(fis, zip);

działa poprawnie?

Tak. Jest ona używana w wielu miejscach w projekcie.

0

Nie miałem zaufania do Twojej metody i napisałem dwie własne:

private void copyStream(FileInputStream fis, GZIPOutputStream zip)

spakowała dobrze, ma jednak wadę - w klasie GZIPOutputStream nigdzie nie przekazuje się nazwy pakowanego pliku => klasa GZIPOutputStream sama nadaję nazwę. Jeśli archiwum nazywa się "dupa.zip", to spakowany plik ma nazwę "dupa".

private void copyStream2(FileInputStream fis, ZipOutputStream zip, String name)

również spakowała poprawnie i nadała plikowi w archiwum żądaną nazwę.

0

bogdans, moja klasa copyStream wygląda tak :

public static void copyStream(InputStream is, OutputStream os) throws IOException {
		int l = BUFFER_LENGTH, read;
		byte[] buffer = new byte[l];
		while ((read = is.read(buffer)) > 0) {
			if (read > l) read = l;
			os.write(buffer, 0, read);
		}
	}
0

Nie podałeś wartości zmiennej BUFFER_LENGTH, przyjąłem 1024 i też zadziałało.

0
bogdans napisał(a):

Nie podałeś wartości zmiennej BUFFER_LENGTH, przyjąłem 1024 i też zadziałało.

Jest podana w metodzie StreamUtils

public static final int BUFFER_LENGTH = 8*1024;

Przypomne tylko że pakować się pakuję tylko nie chce się rozpakować. następuje błąd z załącznika

0

Myślisz, że nie sprawdziłem prawidłowości utworzonych archiwów?
Zainstalowałem dodatkowo Winrara, otworzył wszystkie trzy pliki (utworzony Twoją metodą copyStrem) i dwoma moimi metodami.
Moja konfiguracja: XP SP3 32-bitowy, JDK 1.8.45, JRE 1.8.66, WinRar 5.3
Inna sprawa, dlaczego korzystasz z GZIPOutputStream, a nie z ZipOutputStream? Mógłbyś wtedy zapisywać pliki w archiwum pod właściwą nazwą.

0

Czyli powinno to wyglądać wtedy tak ?


  
 File zipFile = new File(EXPORT_DIRECTORY + "\\" + supplierId + "\\" + indeks, aid + ".zip");
                        fis = new FileInputStream(decryptedFile);
                        fos = new FileOutputStream(zipFile);
                        ZipOutputStream zip = new ZipOutputStream(fos);
                        StreamUtils.copyStream(fis, zip);
                        zip.close();
                        fos.close();
                        fis.close();
                    }
                } catch (Exception e) {
                    logger.warn(getClass(), "cannot download file, errorMsg = " + e.getMessage());
                    errorList.add(new ErrorLogDto(aid, indeks, fileId, e.getMessage()));
                } finally {
                    StreamUtils.closeStreams(fis, fos);
                }
            }

0

Trochę inaczej, jeżeli pakujesz tylko jeden plik:

zipFile = new File("target.zip");
fis = new FileInputStream(new File(source));
fos = new FileOutputStream(zipFile);
ZipOutputStream zip = new ZipOutputStream(fos);
zip.setLevel(...); //nieobowiązkowe
zip.setMethod(...); //nieobowiązkowe
ZipEntry entry = new ZipEntry(source);
zip.putNextEntry(entry);
StreamUtils.copyStream(fis, zip);
zip.close();            
fos.close();
fis.close();
0
bogdans napisał(a):

Trochę inaczej, jeżeli pakujesz tylko jeden plik:

zipFile = new File("target.zip");
fis = new FileInputStream(new File(source));
fos = new FileOutputStream(zipFile);
ZipOutputStream zip = new ZipOutputStream(fos);
zip.setLevel(...); //nieobowiązkowe
zip.setMethod(...); //nieobowiązkowe
ZipEntry entry = new ZipEntry(source);
zip.putNextEntry(entry);
StreamUtils.copyStream(fis, zip);
zip.close();            
fos.close();
fis.close();

już sprawdzam.

0

Świetnie, kompresja działa, ale oczywiście pojawił się nowy rodzaj problemu. w archiwum widnieje skompresowany plik, niestety nie ma on ani nazwy którą bym chciał, ani rozszerzenia( w tym momencie to rozszerzenie to ".outstream". Chciałbym móc jakoś sterować nazwą pliku w archiwum. Ponadto w archiwum znajduje się cala struktura katalogów, począwszy od dysku, aż po folder z plikiem.

0

Myśl i czytaj dokumentację.
W wierszu

fis = new FileInputStream(new File(EXPORT_DIRECTORY + "/" + supplierId + "/" + indeks, aid + ".zip"));

podajesz nazwę pliku, który chcesz spakować. (Nie używaj w roli separatora katalogów "\", ale "/", alboFile.separator.)
a w wierszu

ZipEntry entry = new ZipEntry("I_like_daisies.abc");

nazwę pod jaką ma zostać zapisany w archiwum.

0

Dziękuje. Można zamknąć.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1