Klasa rozpoznająca rodzaj pliku

0

Witam, czy istnieje klasa której mogę użyć by wykryła mi w folderze plik który jest obrazkiem ? Nie chce się tutaj posługiwać "endsWith", sugerując się rozszerzeniem. Raczej coś na poziomie tablicy bajtów/binarnym. Może Tika ma taką możliwość? Po prostu nie chce pisać teraz masy warunków:

if(file.endsWith(".png") || file.endsWith(".jpg") || file.endsWith(".bmp") || ... ){

}

tylko wskazać plik będący grafiką i już.

1

Apache Tika + detect() albo generalnie poszukaj sobie czegoś podobnego w Tika.

0
Shalom napisał(a):

Apache Tika + detect() albo generalnie poszukaj sobie czegoś podobnego w Tika.

Kurde nie rozumiem do końca użycia tej klasy. Mógłbyś mi to jakoś przedstawić na przykładzie ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1