Java a bazy danych (zewnętrzne).

0

Cześć, od razu pragnę napomnieć, że jestem początkujący w tych kręgach i po prostu chciałbym się tego dowiedzieć. Jeżeli był poruszany taki wątek to mój błąd. Chodzi mianowicie o bazy danych. Przykładowo chcę napisać aplikację, która korzystała by z bazy danych zewnętrznej (to się bodajże nazywa zdalna). Przykładowo odpalam program A na moim komputerze, który łączy się z tą zdalną bazą i pobiera rekordy i ogólnie działa na nich i zapisuje w bazie, ktoś odpala program na komputerze B oraz także pobiera dane z bazy i ma te same dane co z A. Jest coś takiego osiągalnego w javie? Czy to się wiąże tylko z ustawieniem bazy danych jako zewnętrzna?

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi oraz nakierowanie mnie na właściwy tor.

1

To właśnie tak działa. Baza przechowuje pewne dane i udostępnia je na żądanie (SELECT) oraz modyfikuje ich zawartość, jeżeli otrzyma takie polecenie (INSERT,UPDATE,DELETE).

Serwer bazy danych jest programem, z którym najczęściej (choć chyba nie koniecznie zawsze) komunikuje się poprzez sieć. Wtedy musi on być poprzez sieć osiągalny ze wszystkich komputerów, które mają z tej bazy korzystać.

http://google.pl?q=java%20sql%20example

0

Chodziło mi tu raczej o taki scenariusz. Mam program, który ma wyświetlać rekordy (java), mam powiedzmy bazę danych na VPS`ie i mam również zainstalowany tam serwer apache. Więc mam program który wyświetla te rekordy ale również powiedzmy napiszę sobie aplikację w php, która będzie te rekordy również wyświetlać.

Czy normalnie połączę się moim programem java z tą bazą danych na vpsie czy będę musiał coś ustawiać?

1

Normalnie w konfiguracji połączenia podajesz adres hosta bazy danych i tyle :)
Jeżeli apka chodzi na kompie A a baza jest na B to podajesz w apce url do bazy w B i nic więcej :)

1

Jeżeli baza jest wystawiona na osiągalnym dla Ciebie adresie (skoro jest tam HTTP, to pewnie jest, chyba że masz tylko port od HTTP wystawiony), to zrobienie tak jak napisał @scibi92 powinno wystarczyć.

Może jeszcze wystąpić problem z logowaniem do bazy, np. w MySQL w tabeli użytkowników użytkownik jest podany razem z hostem, z którego się łączy. Jeżeli otrzymasz brak dostępu, to może być to np. spowodowane tym, że przy Twoim użytkowniku jest wpisany host localhost i trzeba to zmienić.

0

Rozwiązane, dziękuję za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1