Sklep internetowy w JAVA

0

Witam muszę zrealizować projekt sklepu internetowego w języku Java. Wcześniej pisałem trochę w C++. Nie wiem za bardzo od czego mam zacząć. Na pewno do sklepu będę musiał postawić jakąś bazę danych produktów itd. Tutaj z pomocą przychodzi mi zapewne MySQL. Do prowadzenia sklepu potrzebny będzie też jakiś interfejs graficzny - ściągnąłem sobie IDE NetBeans.
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak koncepcyjnie mam podejść do tego projektu, od czego zacząć, może polecić jakąś literaturę? Zależy mi, żeby jak najwięcej nauczyć się z tego projektu i wykonać go w odpowiednio krótkim czasie. Niestety z pewnych względów nie mam dostępu do pomocy od nauczycieli akademickich itp. , dlatego jak ktoś zechciałby mi coś podpowiedzieć byłbym bardzo wdzięczny.

1

Obawiam sie, ze jezeli nie pisales nic wczesniej w Javie i nie za bardzo orientujesz sie w tworzeniu aplikacji internetowych w technologiach javowych to nie zrelizujesz tego szybko;p Ale co Ci sie przyda to tak na prawde masz 2 drogi, albo isc w J2EE albo w Springa. Jezeli chodzi o ten drugi to poczytaj o Spring MVC, jak generalnie wyglada projekt webowy w Spring(Serwisy,DAO, itp) musisz wybrac jakiegos ORM(Hibernate np). To tak na szybkiego, jest troche nauki.

1

https://github.com/Pharisaeus/SpringScaffoldApplication
Masz tutaj szablon dla aplikacji webowej z dość minimalistyczną konfiguracją, tzn nie trzeba nic instalować ;] Odpala sobie bazę danych lokalnie w pliku obok aplikacji a samą aplikacje webową startujesz przez dwuklik, bez konieczności instalowania jakiegoś serwera. Jest tam też przykład operowania na bazie danych.
</kryptoreklama>

1
deepsnow napisał(a):

Niestety z pewnych względów nie mam dostępu do pomocy od nauczycieli akademickich

== nie chodziłem na wykłady :)

0

coś mi się zdaje, że jak masz dowolność technologiczną to patrz w microframeworki javowe bo łatwiej z niczego zrobić coś np ninja

0

A jak mam koncepcyjnie podejść do tego projektu? Najpierw zacząć od utworzenia bazy danych w MySQL, czy aplikacji projektu?

1

Tu jest wszystko krok po kroku w NetBeans:
https://sites.google.com/site/springmvcnetbeans/step-by-step/

I życzę powodzenia w nauce i realizacji takiego sklepu, tym bardziej że aplikacje tego typu są skomplikowane :-)

1

Najszybciej to zrobisz przy użyciu Springa i Vaadina - zwłaszcza jeśli nie musi to być bogate w ładny interfejs tylko szybkie do zrobienia:)

2

Jeśli już mowa o szybkości napisania aplikacji to warto rozważyć Spring Boot.

1

https://vaadin.com/wiki/-/wiki/Main/Vaadin+Spring - jak już opanujesz podstawy Spring Boot`a, to tutaj masz wstęp do integracji z Vaadinem.

1

Polecam książkę:Spring MVC. Przewodnik dla początkujących
Autor: Amuthan G

Prostym i przystępnym językiem prowadzi Cię krok po kroku jak stworzyć własny sklep korzystając z Spring MVC. Nawet taki tępak jak ja to zrozumiał.

Shalom może zastanów się nad stworzeniem tutoriala w którym robisz ten sklep z githuba?
Podoba mi się to, że tworzysz plik konfiguracyjny.

0

Czy za pomocą Springa mogę napisać tą aplikację jako serwer wielowątkowy?

0

http://helion.pl/ksiazki/spring-mvc-przewodnik-dla-poczatkujacych-amuthan-g,sprimv.htm wchodzisz przykłady na ftp i jest tam mniej więcej zarys sklepu, nie ma prawdziwego połączenia z bazą, tylko imitacja. Książkę mam w postaci ebooka, dla kogoś kto zaczyna przyjemniejsza niż polecane Spring w Akcji, Spring w Praktyce.

0

To ostatnie pytanie. W tej książce w jakim IDE jest to wszystko implementowane?

0

Spring Tool-Suite = STS

0

A Springa mogę podpiąć pod NetBeans. Da się wtedy jakoś ogarnąć ten tutorial w tej książce?

0

Może ktoś mi powiedzieć dlaczego to nie chce działać?

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<beans xmlns="http://www.springframework.org/schema/beans"
xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
xmlns:context="http://www.springframework.org/schema/context"
xmlns:mvc="http://www.springframework.org/schema/mvc"
xsi:schemaLocation="http://springframework.org/schema/beans
http://springframework.org/schema/beans/spring-beans.xsd
http://springframework.org/schema/context
http://springframework.org/schema/context/spring-context-4.0.xsd
http://springframework.org/schema/mvc
http://springframework.org/schema/mvc/spring-mvc-4.0.xsd">
<mvc:annotation-driven/>
<context:component-scan base-package="com.packt.webstore"></context:component-scan>
<bean class="org.springframework.web.servlet.view.InternalResourceViewResolver">
<property name="prefix" value="/WEB-INF/jsp/" />
<property name="suffix" value=".jsp" />
</bean>
</beans>
 

Mam takie błędy:
cvc-elt.1: Cannot find the declaration of element 'beans'.
Start state is missing. Add at least one state to the flow

Jest to plik DefaultServlet-servlet.xml
W książce opisane, że wszystko powinno działać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1