OCAJP/OCPJP 8 - przygotowanie, materiały, opinie

0

Cześć,

Chciałbym w przyszłym roku zdać certyfikat Oracle.
Wiem, że od jakiegoś czasu teraz trzeba zdać taki "wstępniak" przed certyfikatem Professional.

  1. Czy zdawał ktoś Associate? Jaki jest jego poziom? Czy różnica między associate a professional jest spora?
  2. Ile zajęły Wam przygotowania?
  3. Na ile zdaliście?
  4. Skąd braliście materiały i czy były faktycznie pomocne?
  5. Jakie możesz polecić materiały?
  6. Czy w ogólnym rozrachunku - warto to zdać?

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi według punktowej konwencji powyżej

2

Zadaj sobie pytanie po co Ci taki certyfikat. Znam ludzi ze którzy zdawali 5 lub 6, i muszę przyznać, że wiedza u nich na temat Javy mimo to była taka sobie, a certyfikat NIC im nie dał. Ja nie mam i nie jest mi to potrzebne a na oefrty pracy nie narzekam.

0

Certyfikat służy po to, aby korporacje mogły podpisywać umowy partnerskie. Programista niewiele z tego ma. Jak firma funduje to można zdawać.

0

@NoZi Między innymi dla samego siebie. Ale również tak jak napisał @margor90 liczy się to przy przetargach/umowach partnerskich. Ja osobiście miałbym tylko potwierdzenie, że znam dobrze podstawy Javy. No i nie ja za to bym płacił.

Dlatego zapraszam do odpowiedzi na pozostałe pytania :)

0

Jeżeli nic za to nie płacisz to czemu nie ;)

0

A nie masz zadnej lojalki podpisywanej do tego? Firma zaplaci za Ciebie ale nie mozesz odejsc przez rok bo wtedy zwracasz koszty kursu? Spotkalem sie z czyms takim.

0

A co z resztą jakże istotnych pytań, bo w zasadzie rozwodzicie się nad tym czy warto czy nie ;) A to pytanie miało najmniejszy priorytet hehe.

0

Rozumiem, że nikt tutaj nie zdawał nic takiego? :P

0

Nikt jeszcze nie wkleił Seligi? Wstyd.

0

Oglądałem Seligę - spokojnie. I jak już wcześniej pisaliśmy zostawmy na boku to czy warto czy nie warto. Dziwne. Każdy z Was rozstrząsa tylko to czy warto czy nie warto, a nikt, nikt dosłownie nie powiedział czy ma certyfikat i jak się do niego przygotowywał.

0

Ja nie mam. Znajomi co się przygotowywali nie szli na kursy. Czytali książki anglojęzyczne pod certyfikat i rozwiązywali testy. Spotkałem się z opinią, że certyfikat zwrócił ich uwagę na rzadko używane fragmenty języka, na które nigdy by nie spojrzeli. Ja z braku czasu odpuszczam (mam ciekawsze rzeczy do roboty niż nauka do certyfikatu: uznałem, że więcej nauczę się sam). Zwłaszcza, że do certyfikatu uczy się raczej dziwnych pytań i nie przypomina to za bardzo codziennej praktyki: trzeba poświęcić czas. Jeśli pracodawca poprosi mnie o zrobienie certyfikatu (bo będzie mu łatwiej) to zrobię, póki co mi szkoda zawracać sobie tym głowę.

0

Ja zdawalem i nie zdalem. OCAJP: musisz zdac aby dostac certyfikat, jest smiesznie latwy. W sumie dobrze, ze podzielili na dwie czesci bo jak nie zdasz OCPJP to juz nie placisz drugi raz za OCAJP. Co do samego egzaminu: Java SE, niuanse i przewalkowane wzdluz i wszerz. Chyba 90 pytan, mniej niz 2 minuty na kazde. Raczej malo pytan gdzie odpowiedzia jest 'compile error'. Co do samego zakresu - ja mialem wszystko co mialo byc, nic nie opuscili.
Ksiazki czytalem dwie: pierwsza jest o SCJP dla javy 6 i ona jest o wiele za latwa. Gdy Oracle kupil Suna to zdali sobie sprawe, ze nikt tego egzaminu nie bierze na powaznie i zrobili go duzo trudniejszym. Druga ksiazka: http://www.amazon.co.uk/Certified-Professional-Programmer-1Z0-804-1Z0-805/dp/1430247649 I ta jest bardzo dobra jesli chodzi o zakres i stopien trudnosci. Z tylu ksiazki masz testy. Rozwiazuj je z odpowiedziami na kartce i daj komus do sprawdzenia, tak aby powiedzial ci tylko ile procent masz dobrze. Niech nie mowi, ktore pytania miales zle bo sie nauczysz pytan a egzaminu i tak nie zdasz. Do tego program enthuware: warto, stopien trudnosci podobny.

Czy warto? Nie wiem. To jest egzamin ze znajomosci Javy SE a nie z umiejetnosci programowania (przydalby sie egzamin z szukania na SO, skoro to wystarczy aby normalnej firmie uwierzyli, ze sporo umiesz)

PB

0

Cześć,
pisałem certyfikat OCAJP 8 w maju, a parę tygodni temu OCPJP 8. Zostawmy na bok czy było warto czy nie - obecnie szukam pracy na zachodzie i sądzę że certyfikaty zwiększą tą szanszę. Do OCAJP 8 uczyłem się z książki OCA: Oracle Certified Associate Java SE 8 Programmer I Study Guide: Exam 1Z0-808 by Jeanne Boyarsky. I mogę gorąco ją polecić. Pokrywa cały materiał potrzebny do zdania certyfikatu. Przeczytałem tylko ją dwa razy + doświadczenie z pracy i wystarczyło na 80% (od 65% jest zaliczenie). Największe trudności na egzaminie to wg mnie to, że nie ma podanej liczby poprawnych odpowiedzi czasem oraz, że w prawie każdym pytaniu które zawiera kod do analizy jedna z odpowiedzi brzmi: compilation fails. A to oznacza, że trzeba każdy kod analizować pod względem liczby nawiasów, importów poprawnych itp. Czasochłonne i łatwo czegoś nie zauważyć.

Do OCPJP 8 przygotowywałem się dłużej, chyba z 5 miesięcy, ale tylko dlatego że uczyłem się raz na dwa tygodnie średnio. Przeczytałem analogiczny Study Guide dla OCPJP 7 . Obszerny po 1100+ stron miał. Materiału jest mnóstwo, praktycznie musisz znać prawie całe API Javki SE, z wyłączeniem swinga itp. Jakie argumenty jaka metoda przyjmuje, co zwraca (Double czy double - ważne), a nawet w jakim pakiecie jest NoSuchFileException (miałem takie pytanie). Ogrom wiedzy trzeba sobie przyswoić, bo w pracy tą wiedzę ma eclipse/kompilator i za nas wszystko robi (organize imports, quick fix etc.).
Potem zacząłem czytać tutoriale o Javie 8, bo nie ma jeszcze książki pod ten egzamin dla ósemki. Youtube, dokumentacja dla ósemki i trochę kodzenia w eclipse streamów i lambd. Bardzo przydatne są mock examy z ethuware choć są one nieco na wyższym poziomie niż OCPJP - jak z nich wyciągniesz 65% to możesz iść prawie spokojny na exam. Są one płatne, chyba parę dolców się płaci.

Egzaminy zrobiłem i nie żałuję, ale to każdy sam niech oceni czy warto. Następny jaki będę zdawał to OCEJPAD dla EE 6.

0

Witam,

chciałbym "odgrzać" temat i zadać następujące pytania osobom, które w ostatnim czasie podchodziły do OCAJP 8:

  1. Ile czasu zajęły Wam przygotowania?
  2. Jaki jest Waszym zdaniem najlepszy sposób na przygotowanie się?
  3. Jakie materiały możecie polecić na chwilę obecną?
  4. Na jakie zagadnienia należy Waszym zdaniem zwrócić szczególną uwagę podczas nauki?
  5. Czy było coś co Was zaskoczyło w pytaniach egzaminacyjnych?

@D3X: podchodziłeś już do egzaminu? Możesz podzielić się swoimi doświadczeniami?

0

Do OCAJP 8 jest jakaś książka, nazwisko autora Boyarski, z recenzji ponoć
niezła, ale mialem w rękach. Natomiast udało mi się znaleźć za darmo w internecie
(i to nie w żadnych chomikuj / rapidsherach) starsze książki autorów Sierrra i
Bates. Bardzo dobre (po angielsku oczywiście), tylko dotyczące starszych
wersji Javy.

Jakie tematy ważne? Dziedziczenie, public/private, co się skompiluje a co nie.
Trzeba rozumieć te obiekty i referencje, parametry. O, static też jest ważny.
Ciekawe jest to, że nawet jak się już programuje w Javie, to okazuje się, że
nie znasz wszystkich tych szczególików.

Kto ma budżet z firmy do wydania na szkolenia to polecam skorzystać ze szkolenia sprofilowanego na przygotowanie do tego egzaminu. W zaszłym roku w Vavatechu przeszkolimy 50 os. z OCAJP, więc mamy w tym pewne doświadczenie :)

Pozdrawiam
Damian

0

Ad.1. Associate to głównie składnia, Professional to API
Ad.2. Associate tydzień, Professional 3 tyg
Ad.3. Oba powyżej 80%
Ad 4. Ja korzystałem tylko z Oca: Oracle Certified Associate Java Se 8 Programmer I i OCP: Oracle Certified Professional Java SE 8 Programmer II . Zaliczysz testy, które są dostępne na końcu każdej z książek i możesz bez stresu iść na egzamin
Ad 6. Odpowiedź jest indywidualna. Wcześniej pracowałem w Javie 6, więc usystematyzowała mi się wiedza dotycząca streamów itp. Dodatkowym argumentem było to, że za egzaminy płacił pracodawca.

1

Moim zdaniem najwieksza glupota to wydawac pieniadze na szkolenia, ktore przygotowuja do certyfikatu. Przez 3-5 dni i tak sie konkretnie nie nauczysz (te certy sprawdzaja rozne przypadki czy sie cos skompiluje czy poleci wyjatek etc). Najlepiej ksiazki Sybexa do OCA i OCP + testy z enthuware + IDE.

0

Jestem na świeżo po zdaniu Oracle Certified Associate Java SE 8 Programmer I (1Z0-808) - chętnie pomogę w przygotowaniach (Warszawa). Kontakt do mnie [email protected].

0

a) tak
b) Jedyny w swoim rodzaju. Nie znam innego środowiska gdzie testuje się z API.
c) tak

  1. 6 mcy na egzamin. Do tego praca na pełen etat i kobita w domu. Maks 2h (czyli czasem 0h) dziennie nauki. W weekendy oczywiście więcej.

  2. ~90% (96% OCA, 86% OCP 7, 90% OCP 8)

  3. książki OCA/OCP, udemy, książki do API, testy mockowe (np. Ethuware), samodzielne ćwiczenia

  4. Dzisiaj zdałem pierwsze "Ora...

  5. Jeśli stosujesz (albo chcesz stosować) Jave na codzień - tak. Jeśli robisz coś tam od czasu do czasu to nie warto, bo zaraz zapomnisz.

Czy pracodawca patrzy na zdane egzaminy? Myślę że przy początkujących - na pewno jest na to szansa, chyba że mają jakieś inne wymierne kwalifikacje. Przy seniorach to wątpię.

Edit: dopiero teraz zauwazylem ze ktos tu zasluzyl na zlota lopate.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1