Obecnie piszę testy do aplikacji, która komunikuję się z mongodb. Wysyłam zapytanie pod danego urla z jsonem by dodać tego jsona do bazy.
Mam następujący fragment kodu:

  public static ResponseEntity<String> sendQuery(String body, String query, HttpMethod httpMethod) {
    HttpHeaders headers = new HttpHeaders();
    headers.setContentType(MediaType.APPLICATION_JSON);
    HttpEntity<String> entity = new HttpEntity<>(body, headers);
    return new TestRestTemplate("test", "test").exchange(query, httpMethod, entity, String.class);
  }

Jednak kiedy wysyłam jsona z polskimi znakami nie działa to za dobrze (pojawiają się ? zamiast polskich znaków). Wszystko wczytywane jest z plików i poustawiane na UTF-8. Próbowałem dodawać jakąś obsługę UTF-8 do tego zapytania, ale też to nie działa (możliwe że robię coś źle, ale nie wiem).Json który przychodzi do tego zapytania ma polskie znaki. Json, który wychodzi już nie.

Prosiłbym o pomoc co zmienić w tej funkcji, by dodawane Jsony posiadały polskie znaki.
Jeżeli napisałem to zbyt chaotycznie, proszę mówić - poprawię.
Pozdrawiam,
Rychu Peja