Dostęp do bean'a z poziomu widoku

0

Witajcie.
Napotkałem dzisiaj problem, z którym nie mogę sobie poradzić.

Mam w swojej aplikacji bean'a, który jest kontenerem dla translacji:

    @Bean(name="translationContainer")
    public TranslationContainer translationContainer() throws IOException{
        String applicationLanguage = environment.getRequiredProperty("application.language");
        TranslationContainer translationContainer = new TranslationContainer(translationContainerSource());
        translationContainer.setLanguage(applicationLanguage);
        return translationContainer;
    }

Ziarenko to jest udostępnione w widoku:

    @Bean
    public InternalResourceViewResolver viewResolver() {
        InternalResourceViewResolver viewResolver = new InternalResourceViewResolver();
        viewResolver.setViewClass(JstlView.class);
        viewResolver.setPrefix("/WEB-INF/views/");
        viewResolver.setSuffix(".jsp");
        viewResolver.setExposedContextBeanNames("translationContainer");
        return viewResolver;
    }

W samym pliku JSP używam go kilkanaście razy w taki sposób:

${translationContainer.getTranslation("button-edit")}

Wszystko działa, ale tylko w pliku JSP, który zwracam bezpośrednio z kontrolera. Jeżeli w nim dołączam jakieś inne (jsp:include) to metoda getTranslation() nie zwraca nic.

Przeszukałem kawałek Internetu i znalazłem trzy podpowiedzi:

  1. zamienić includy na statyczne: <% include file="" %>
  2. zmienić rozszerzenia załączanych plików na jspf
  3. wrzucić ziarno do sesji (scope = session).

Niestety żadne z nich nie rozwiązało problemu.

Macie jakieś wskazówki w jaki sposób poradzić sobie z tym problemem? Dodam, że używam SiteMesh.

1

@bryla33 robisz to bardzo bardzo źle. Spring MVC zakłada zupełnie inną ideę działania niż JSP i próby ich mieszania są raczej słabym pomysłem.
Generalnie robi sie to tak, że do widoku przesyłasz pasywne obiekty DTO. Koniec, kropka. Widok nie wykonuje żadnych akcji samodzielnie. Wiec jeśli w widoku potrzebujesz wyświetlić dane z bazy to Kontroler wywołuje na odpowiednim serwisie metodę "pobierzDane" a potem przekazuje te dane do Widoku.

Poza tym nie bardzo rozumiem po co takie cuda na kiju skoro Spring wspiera internacjonalizacje i nie trzeba wysyłać żadnych swoich obiektów i kombinować. Labelki ustawiasz jako nazwy z property i już.
Popatrz tu: http://www.mkyong.com/spring-mvc/spring-mvc-internationalization-example/

0
Shalom napisał(a):

@bryla33 robisz to bardzo bardzo źle. Spring MVC zakłada zupełnie inną ideę działania niż JSP i próby ich mieszania są raczej słabym pomysłem.

Czy mógłbyś rozwinąć ten temat lub podlinkować jakieś materiały?
We wszystkich materiałach/tutorialach z jakimi się spotkałem była poruszana kwestia tylko i wyłącznie JSP. O JSF 0 słowa.

Shalom napisał(a):

Generalnie robi sie to tak, że do widoku przesyłasz pasywne obiekty DTO. Koniec, kropka. Widok nie wykonuje żadnych akcji samodzielnie. Wiec jeśli w widoku potrzebujesz wyświetlić dane z bazy to Kontroler wywołuje na odpowiednim serwisie metodę "pobierzDane" a potem przekazuje te dane do Widoku.

I tak właśnie staram się robić. 0 logiki w widokach. To co chciałem zrobić to bardziej "view helper", źródło danych było najmniejszym problemem.

Shalom napisał(a):

Poza tym nie bardzo rozumiem po co takie cuda na kiju skoro Spring wspiera internacjonalizacje i nie trzeba wysyłać żadnych swoich obiektów i kombinować. Labelki ustawiasz jako nazwy z property i już.
Popatrz tu: http://www.mkyong.com/spring-mvc/spring-mvc-internationalization-example/

Wychodzi na to, że próbowałem wymyśleć koło na nowo. Niby coś wyszło, ale krzywe to, dziurawe i do tego nie chce się obracać.

1

@bryla33 zauważ ile problemów twoje podejście powoduje: wyobraź sobie że ten twój helper ma coś ciągnąć z bazy danych -> musiałbyś mieć sesję do bazy danych otwartą w widoku! Jak długo? Cały czas? Wiesz co to deadlock? ;) Otwierać kiedy potrzebna? Wiesz ile kosztuje otwarcie sesji? ;)

Idea Springa i w ogóle generalnie MVC i MVP jest taka że Widok zawsze tylko dostaje dane, nigdy nie robi nic "sam". Jeśli klikniesz coś to widok przekazuje zdarzenie do kontrolera/prezentera a dopiero tamten decyduje co z tym zrobić. Ma to wiele pozytywnych skutków -> łatwo śledzić co sie dzieje w aplikacji bo wszystko przechodzi przez kontroler, łatwo podpiać aplikację pod zupełnie inny widok (nawet w innej technologii!) itp

No z tym kołem to słabo :P Zawsze najpierw sprawdź czy ktoś juz czegoś nie zrobił wcześniej ;)

0

@Shalom, zdaję sobię z tego sprawę. Translacje są o tyle "sztywne" (w tym przypadku), że można je cacheować na długi czas, ale pewnie samo rozgrzanie cache porządnie skopie bazę po tyłku.

Idea MVC nie jest mi obca. Przy moim założeniu widok za pomocą tego helpera zaciagałby sobie tylko translacje - nie wyobrażam sobie przekazywania z kontrolera do widoku tablicy potrzebnych tłumaczeń :D

Przerobienie wszystkiego na internacjonalizację Springa zajęło mi godzinę - z git stash włącznie ;)

Dziękuję za pomoc :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1