JPQL zapytanie filtrujące dane z tabeli

0

Witam,

napisałem filtr po nazwisku

    public List<Klient> klienciPoFiltracji(String tekst){
        TypedQuery<Klient> createQuery = em.createQuery("select u from Klient u where u.LastName like :tekst",
                Klient.class);
        String nazwisko = "%" + tekst + "%";
        createQuery.setParameter("tekst", nazwisko);
        List<Klient> resultFilteredList = createQuery.getResultList();
        return resultFilteredList;
    }
 

jakbym chciał dodać jeszcze by brało też pod uwagę FirstName klienta to co muszę zrobić?

1
ziben69 napisał(a):

Witam,

napisałem filtr po nazwisku

    public List<Klient> klienciPoFiltracji(String tekst){
        TypedQuery<Klient> createQuery = em.createQuery("select u from Klient u where u.LastName like :tekst",
                Klient.class);
        String nazwisko = "%" + tekst + "%";
        createQuery.setParameter("tekst", nazwisko);
        List<Klient> resultFilteredList = createQuery.getResultList();
        return resultFilteredList;
    }
 

jakbym chciał dodać jeszcze by brało też pod uwagę FirstName klienta to co muszę zrobić?

select u from Klient u where u.LastName like :tekst AND u.FirstName like :tekst2"
String imie ="%" + tekst2 + "%";
createQuery.setParameter("tekst2", imie);
itp?

0

hmm, tak móżdżę teraz i wydaje mi się, że LUB było by chyba lepsze?

1

Jeśli chcesz wyszukać klientów którzy mają konkretne imie i nazwisko, np chcesz wyszukać wszystkich z naswiskiem Nowak i imieniem Jan, to musi byc AND.
OR zwróci ci wszystkich którzy mają na imię Jan oraz wszystkich którzy mają na nazwisko Nowak.
Więc będziesz miał np
Jan Kowalski
Jan Trąba
Antoni Nowak
Katarzyna Nowak
Itp.

0

no to pasuje mi OR :) dzięki w takim razie hehe :* sog dla Pana

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1