tworzenie configu do programu

0

Witam mam pytanko ponieważ tworze sobie settings w pliku yml do programu
ogółem wiem jak używać scanner itp w jakimś tam zakresie
ale jak np stworzyć taki config?
host: a
pass: b
user: c

itp?

0

Otwierasz jakiś notatnik, np. Notepad++, wpisujesz do niego:

host: a
pass: b
user :c

I zapisujesz do pliku o nazwie np. config.cfg.

Co w tym trudnego?

0

mógłbyś wyjaśnić? ja robie zazwyczaj coś takiego

public class Configuration {


File file;

public static void onLoad(){
file = new File("config.yml");
Scanner scanner = new Scanner();
scanner.getLine();
}
}
0
Patryk27 napisał(a):

Otwierasz jakiś notatnik, np. Notepad++, wpisujesz do niego:host: a
pass: b
user :c

I zapisujesz do pliku o nazwie np. `config.cfg`.
> 
> Co w tym trudnego?


nie wiem jak to odczytac?
0

Trzeba przyznać, że po wpisaniu w Google "Java Config File" wyskakują jakieś dziwne rzeczy.

Przykładowy plik config.ini:

property1=value1
property2=value2
property3=value3

Java 1.8:

    public static Map<String, String> read(String path) throws IOException {
        Map<String, String> result =
                Files.readAllLines(Paths.get(path))
                        .stream()
                        .map(x -> x.split("="))
                        .filter(x -> x.length > 1)
                        .collect(Collectors.toMap(x -> x[0].trim(), x -> x[1].trim()));
        
        return result;
    }

Java 1.7:

    public static Map<String, String> read(String path) throws IOException {
        Map<String, String> result = new HashMap<>();
        String[] array;
        for(String line: Files.readAllLines(Paths.get(path))){
            array = line.split("=");
            if(array.length > 1){
                result.put(array[0], array[1]);
            }
        }
        
        return result;
    }

Albo skorzystać z np. klasy Properties. Osobiście tej klasy nie lubię (naprawdę trudno mi wytłumaczyć dlaczego, po prostu mi API nie pasuje) ale przetestowane projektowo i działa.

0

Jam masz yaml, to moze snakeyaml i jego metoda load()? Zwraca np. mape...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1