Intellij - Project SDK is not defined

0

Witam!

Przesiadłem się z Eclipsa na darmową wersję Intellij.
Napisałem prosty kod na program okienkowy według poradnika, kiedy chciałem go odpalić wyskakuje mi okno Edit conigured.
I jest też nad projektem napis Project SDK is not defined. Szukałem w google, ale dochodze do momentu wyboru folderu i dalej nie wiem co mam zrobić, co mam wskazać? Czy muszę coś dodatkowo zainstalować, czy jak?
Proszę o pomoc.

I mam jeszcze pytanie, czy istnieje wersja programu portable?

Pozdrawiam!

0

I jest też nad projektem napis Project SDK is not defined. Szukałem w google, ale dochodze do momentu wyboru folderu i dalej nie wiem co mam zrobić, co mam wskazać?

Może ścieżkę do JDK?

0

No to wskazuje folder, gdzie jest zainstalowana java i wywala mi błąd: "The selected directory is not a valid home for JDK"

1

Nie jest to możliwe, albo wskazujesz na JRE.

0

Zainstalowałem sobie jdk-8u51-windows-x64 na pulpicie, wchodzę w Intellij wskazuje ten folder i dalej ten sam błąd.
Czy to nie może być zainstalowane gdziekolwiek? Czy musi mieć swoje określone miejsce? A może z tego folderu trzeba wskazać nie główny tylko może lib albo coś?
Nazwa folderu też ma znaczenie, czy nie?

0

Ok, udało się dodać jdk.

Natomiast teraz mam prawie w każdej linii błąd, co dziwne w eclipsie ten sam zapis działał bez żadnego problemu.
Czy to wynik tego, że najpierw napisałem kod a dopiero później dodałem jdk?

0

Ale jaki błąd? Bo ja myśle że nadal masz niepoprawnie dodane jdk albo na przykład używasz jakichś bibliotek i ich nie dodałeś / nie używasz mavena.

0

Coś takiego mam:
Przechwytywanie.PNG

Co oznaczają czerwone/żółte pionowe kreski po prawej stronie kodu?

A jak sprawdzić, czy dobrze mam dodane jdk?

0

Pokaż ten kod co ci tak podkreśla...
Te kreski oznaczają linie gdzie masz errory / warningi.

0

Jest to kod z książki Lis M. - Java. Ćwiczenia praktyczne. Wydanie 1IV

package com.company;
import javax.swing.*;
import java.awr.event.*;
public class Main extends JFrame implements ActionListener {
    public  Main(){
        super("Aplikacja z menu");
        setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);

        JMenu menu1 = new JMenu("Plik");
        JMenuItem menu1item1 = new JmenuItem("Wybierz Plik");
        JMenuItem menu1item2 = new JmenuItem("Zamknij");
        menu1item1.setActionCommmand("chooseFile");
        menu1item2.setActionCommand("close");
        menu1item1.addActionListener(this);
        menu1item2.addActionListener(this);
        menu1.add(menu1item1);
        menu1.add(menu1item2);

        JMenuBar menuBar = new JMenuBar();
        menuBar.add(menu1);
        setJMenuBar(menuBar);

        setSize(320, 200);
        setVisible(true);
    }
    public void actionPerformed(ActionEvent e) {
        String cmd = e.getActionCommand();
        if("chooseFile".equals(cmd)){
            JFileChooser fc = new JFileChooser();
            if(fc.showOpenDialog(this) == JFileChooser.APPROVE_OPTION){
                String nazwaPliku = fc.getSelectedFile().getName();
                JOptionPane.showMessageDialog(this, "Wybrano plik: " + nazwaPliku,
                        "Informacja!", JOptionPane.INFORMATION_MESSAGE);
            }
        }
            else if ("close".equals(cmd)){
                dispose();
        }
    }
    public static void main(String[] args) {
        SwingUtilities.invokeLater(new Runnable() {
            public void run();

            new

            HelloApp();
        });
    }
}
1

O RLY?
import java.awr.event.*; ? Jak ty tak to przepisujesz dokładnie to ja się nie dziwie że sie nie kompiluje... Poza tym IntelliJ jak wciskasz alt+enter to zwykł podpowiadać jak rozwiązać twoje problemy...

0

O matko, masz racje. Trzy razy przeglądałem kod... ale wstyd.

Mam teraz taki błąd przy odpalaniu kodu:
"Error running Main: 'C:/Program Files (x86)/Java/jre1.8.0_45' is not a valid JRE home"

0

No i czego w nim nie rozumiesz? Głosi on ze ścieżka którą podajesz jako JRE home nie jest poprawna ;]

BTW: Trzy razy przeglądałem kod -> a IntelliJ czasem tego nie podkreślał i nie pisał że taki pakiet nie istnieje? Ja myśle że jednak podkreślał...

0
Shalom napisał(a):

BTW: Trzy razy przeglądałem kod -> a IntelliJ czasem tego nie podkreślał i nie pisał że taki pakiet nie istnieje? Ja myśle że jednak podkreślał...

Podkreślał tyle, rzeczy, że nie wiedziałem co z czym.

Jeśli chodzi o ścieżkę do JRE to mam wybrany folder z JDK. A JRE jak mam dodać bo wywala mi ten błąd co wcześniej. Dodaje się go jakoś inaczej niż do SDKs ?

0

Dziękuje za link, jednak i tak nic z niego nie rozumiem, ale próbuje.

0

Poradziłem sobie, stworzyłem zupełnie nowy projekt i od razu wybrałem javę i wszystko działa.
Dziękuje za pomoc!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1