JSF utrzymywanie sesji

0

Witam,
chciałbym zapytać to jak sprawdzać czy użytkownik jest zalogowany wykorzystująć JSF.
Nie wiem czy tak to się robi, ale zrobiłem sobie @SessionScope beana gdzie przechowuje sobie obiekt zalogowanego usera. Jesli user != null wtedy jest zalogowany. Pytanie w którym momencie weryfikować czy user jest zalogowany. Można w pliku xhtml wrzucic odwołanie do metody która to sprawza, ale nie wydaje mi się to optymalne, gdyż są requesty np. ajaxowe gdzie nie mamy pliku xhtml.
Dzieki za wskazówki

0

Generalnie takie rzeczy robi sie w filtrach.

0
Shalom napisał(a):

Generalnie takie rzeczy robi sie w filtrach.

Jakiś przykład możesz polecić?

0
Shalom napisał(a):

Generalnie takie rzeczy robi sie w filtrach.

Jeszcze mam pytanie, bo z tego co udało mi sie zgłębić temat to filtry bazują na url'ach. A co w przypadku requestów ajaxowych?

0

A ajaxowy request to nie leci pod konkretny adres? Przecież REST z którego ciągnie ajax też ma jakiegoś URLa :)

0
Shalom napisał(a):

A ajaxowy request to nie leci pod konkretny adres? Przecież REST z którego ciągnie ajax też ma jakiegoś URLa :)

Generalnie tak, tylko wg mnie sam plik widoku ze sie tak wyraze .xhtml nie musi chyba istniec, wystarczy ze jest jakas akcja w backing beanie, no chyba ze musi istniec jakis pusty xhtml ktory obsluzy ta akcje?

0

Nie bardzo rozumiem co ma piernik do wiatraka tutaj. No chyba że ty chcesz tego RESTa implementować za pomocą JSF, ale to jakiś dziwny pomysł.

0
Shalom napisał(a):

Nie bardzo rozumiem co ma piernik do wiatraka tutaj. No chyba że ty chcesz tego RESTa implementować za pomocą JSF, ale to jakiś dziwny pomysł.

No właśnie cała aplikacja opiera się na JSF, ale już rozumiem, że w tym przypadku powinienem zrobić wyjątek dla requestów ajaxowych, tzn bez JSF.
Dzieki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1