Java Developer a technologie front endowe

0

Chciałbym się dowiedzieć jak to jest, w ogłoszeniach o pracę dla Java bądź RoR developera prawie nigdy nie pojawia się wzmianka o znajomości technologii HTML/CSS, jedynie JavaScript od czasu do czasu. Dowiedziałem się jednak od znajomego, że HTML/CSS to must have. Znam te technologie na jako-takim poziomie (łącznie ~10h nauki). Poza JS w ogóle mnie to nie interesuje i tutaj pytanie: Jak to faktycznie jest, czy programista back-endowy w ogóle babra się w takie rzeczy i czy w kontekście przyszłej back-endowej pracy powinienem dalej zgłębiać się w te technologie?

1

Zależy gdzie będziesz pracował. Jak w jakiejś małej, randomowej firmie, gdzie każdy jest od wszystkiego to tak, w większych niekoniecznie. Jednakże warto mieć nawet tą ogólną wiedzę, tym bardziej, że nauka samego HTML + CSS to nie problem, gorzej już z JS na przyzwoitym poziomie.

0

Sam JS to dość niekonsekwentny język, lepiej się trzymać jakiegoś frameworka, który dba to niedoróbki JS (np. miesiąc w dacie numerowany od 0, w samym JS już tego nie naprawią, bo kompatybilność wsteczna...).

Jeśli chodzi o brak wzmianki o HTML/CSS, to pewnie, żeby nie robić nadziei ludziom, którzy nie znają RoR czy Java, ale znają CSS/HTML i myślą, że to wystarczy, żeby ich przyjąć. Przecież tacy wannabe webdeveloperzy nie będą nawet patrzeć na oferty pracy z samą Javą, czy RoR, bo nie będą wiedzieli, żeby takich ofert pracy szukać :)

0

Warto znać się na technologiach frontendowych. Ja pracowałem z projektem, w którym sporadycznie musiałem pisać CSS i HTML. Jak były jakieś skomplikowane modyfikacje to pomagał kolega, który nie znał się na Javie, ale miał większe doświadczenie we frontendzie i miał np. pomysł jak obejść niektóre ograniczenia wykorzystywanej technologii przez użycie jQuery. Sporadycznie w projekcie JSF było parę hacków jQuery, aby zmodyfikować działania wybranych komponentów, aby spełniały wymagania klienta. Pracowałem jednak w projekcie średniej wielkości (praktycznie jako full stack developer, a w Javie nie zdarza się to aż tak często).

Kiedyś planuje nadrobić HTML, CSS i JavaScript, ale powiem szczerze, że nie lubię. Nie kręci mnie GUI, głównie zajmuje się backendem.

Rozmawiałem też z kolegą, który pracuje w outsourcingu. U nich robi się tak, że nie przywiązują większej uwagi do GUI. Praktycznie robią GUI na szybko tylko po to, aby wytestować backend. Dopracowaniem GUI zajmują się konkretni ludzie, którzy zajmują się tylko tym, przygotowując kilka różnych propozycji wyglądu interfejsu użytkownika (duży projekt).

0

Co polecicie do nauki dla kogos kto ma doswiadczenie na backendzie by szybko ogarnac front?

0

Jeśli chodzi o html to absolutne podstawy, divy formy itp i jakie atrybuty można mieć. Żadnych cudów na kiju html 5 czy cuś :P Jeśli chodzi o CSS to u mnie używaliśmy Bootstrapa i wtedy to było tylko modyfikacja/dodawanie klas o określonych atrybutach i wartościach. No i obowiązkowa jQuery :P Jeśli chodzi o JSa no to faktycznie, lepiej umieć jakąś logikę napisać, ale prostą, głównie te jQuery ;) A i świadomość AJAXowych wywołań i eventów, bo niby wszystko oczywiste a jak przychodzi jakiś bardziej złożony problem to czasem można się pogubić jaki jest prawdziwy flow ;)

1
Krzywy Młot napisał(a):

Co polecicie do nauki dla kogos kto ma doswiadczenie na backendzie by szybko ogarnac front?

Zdecydowanie Angular2 - tutoriale. Po pierwsze jezyk Typescript, to nie az taka katatrofa jak JS. Po drugie Angular2 troche jest uporzadkowany bardziej od innych frameworkow (kobyla wszystko ma). Jest przede wszystkim wydajny jak robisz proste frontendy oparte o (tfu..) RESTy.

Ale podobno nadaje sie tez do asynchronicznych frontendow na socketach - tylko jeszcze tego nie sprobowalem. Przy czym ogolnie Angular2 nie jest ciekawy - bo ciekawy to jest np. Meteor, ale ten zupelnie nie nadaje sie na start dla Javowego backendowca.

0

Mam w projekcie Angular 1 + TS, bootstrap i preprocessory CSS.

Polecicie jakies materialy, ksiazki, tutoriale do nauki?

Ogolnie chyba calego layoutu na chwile obecna bym nie wygrzebal ;p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1