Java gra - poszukiwanie tutoriala.

0

Witam, poszukuję poradnika do napisania gry w javie. Najlepiej gdyby wszystko było dokładnie opisane krok po kroku. Preferowany polski język, ewentualnie angielski. Znalazłem przykładowe dwa, jednak znalazłem informację w internecie, że np.gra invaders(pierwszy poradnik) ma sporo niedociągnięć. Oto one:

0

Poradnika do tworzenia logiki gry nie mam, ale osobiście polecam użycie biblioteki libgdx, bardzo użyteczne narzędzie z dużą liczbą tutoriali, niestety większość po angielsku. Nasz forumowy kolega zrobił kiedyś tutorial na yt o tym:

Oficjalne materiały: http://libgdx.badlogicgames.com/documentation.html

0

niezły z Ciebie poszukiwać jak nie umiesz prostego requesta wklepać do wyszukiwarki. Popatrz ile czasu cudzego i swojego straciłeś pisząc tutaj

0
Białowieski Żubr napisał(a):

niezły z Ciebie poszukiwać jak nie umiesz prostego requesta wklepać do wyszukiwarki. Popatrz ile czasu cudzego i swojego straciłeś pisząc tutaj

Szukałem sporo, wstawiłem przecież nawet przykładowe linki. Niestety większość gier jest mało rozbudowana, szukam kodu źródłowego czegoś większego żeby sobie przeanalizować i zrozumieć. Może być nawet taki snake, ale żeby miał dużo dodatkowych opcji itp. Pozdro.

0

Może znacie ewentualnie jakąś pozycję do kupienia np. w empiku, z wytłumaczeniem krok po kroku jak napisać gre w javie ?

0

Co to, zaliczenie JTP u PK? :D

0

Nie na PK, ale projekt do oddania jest ;DTylko bym chciał zrozumieć kod, a nie tylko zaliczyć.

0

Sciągnij sobie majnkrafta i mcp do majnkrafta wrzucasz tam odpowiednie rzeczy i dekompilujesz wychodzi ci kod źródłowy majnkrafta :P.

A na poważnie obierz sobie jakiś dobry silnik do gier dla javy:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_game_engines posortuj tam wyniki odnajdź java i wybierz sobie

Chyba fajniejsze to:
jMonkeyEngine
LibGDX

0

Kurcze podczas próby otwierania gotowych projektów w 95% natrafiam na często spotykany problem - "Editor does not contain a main type", jednak żaden ze znalezionych przeze mnie sposobów na różnych forach nie pomaga. Chyba robię coś źle. Można prosić o rady ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1