Zmiana tekstu TextView-Android

0

Witam,
mam problem ze zmianą tekstu na TextView w Androidzie.
Jeśli tekst zmieniam po wciśnięciu przycisku, wszystko jest ok, tekst się zmienia metodą setText("tekst"), ale problem pojawia się, gdy tekst chcę zmienić w jakiejś innej metodzie, czy klasie.

Mam na myśli coś takiego,

funkcja(TextView tv)
{
tv.setText("as");
}

Podejrzewam, że muszę coś jeszcze przesłać, albo przesłać to inaczej.

Z góry dzięki za odpowiedzi

dodanie znacznika <code class="java"> - @furious programming

0

A wywołujesz jakoś tą funkcję ? Bo po kliknięciu na button wyzwalał się event.

0

Tak, wywołuje.
Mam problem przy komunikacji bluetooth, chce przesyłać wiadomość i wszystko działa, dostaje inputa, w logach sobie go wyświetlam i wiadomość jest, jednak, gdy ustawiam tv.setText(input), to tekst na TextView się nie zmienia.

w wątku odbierającym mam coś takiego:


    Log.d("myLog", "Przed read");
    input = in.readLine();
     Log.d("myLog", input);

      Log.d("myLog", "przed zmiana tekstu");
    tv.setText(input)

      Log.d("myLog", "po zmianie tekstu);

co najśmieszniejsze logi wyglądają tak:
Przed read
input
przed zmiana tekstu

a później od nowa
przed read...

tak jakby przed zmiana tekstu wszystko zaczynało się od nowa
Jakieś pomysły?

0

Nie znam Javy, jednak chyba brakuje cudzysłowy na końcu?

1
NoNam3 napisał(a):

, ale problem pojawia się, gdy tekst chcę zmienić w jakiejś innej metodzie, czy klasie.

Zdefiniuj "problem"!
Więcej konkretów!


Już wiem w czym problem! Modyfikujesz UI z poza głównego wątku! UI nie ma synchronizacji wielowątkowej, wiec wszelkie modyfikacje UI muszą odbywać się tylko i wyłącznie z głównego wątku!

Poczytaj to: https://developer.android.com/guide/faq/commontasks.html#threading
Potrzebujesz handler, który wykona operację aktualizacji UI na głównym wątku.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1