JTextField i wypisanie statusu w JLabel

0

Witam,
Mam klasę która sprawdza poprawność pesel i chcę, aby w programie po wpisaniu w JTextField przez użytkownika peselu w JLabelu obok napisało czy pesel poprawny czy nie, lecz nie mogę dojść jak to zrobić robiąc actionEvent użytkownik musi wcisnąć enter żeby status się pokazał, używając DokumentListener status pokazuje się od razu po wpisaniu czegokolwiek. Jak zrobić, żeby gdy użytkownik zaczyna wpisywać jeszcze nic się nie pokazywało dopiero po czasie zmienił się status, dobrze było by też zrobić tak, że gdy wpisuje ktoś więcej niż 11 znaków wypisało odrazy status.
Ma wyglądać to tak: użytkownik wpisuje pesel wiadomo, że nie będzie poprawny dopóki nie skończy pisać, więc nie powinno pokazać się nic, chyba że przekroczy ilość znaków lub skończy wpisywać.

0

KeyListener

        final JTextField tf = new JTextField();
            
        tf.addKeyListener(new KeyAdapter(){

            public void keyPressed(KeyEvent ke) {

                if(ke.getKeyCode() == KeyEvent.VK_ENTER || tf.getText().length() >= 11)
                    System.out.println("XD");
            }
        });
0

Skorzystaj z DocumentListener

1

Musisz dokladnie zdefiniować co znaczy "skończy pisac". Moze jak straci focus to wtedy FocusListener?

1

"...przekroczy 11 znaków..."
Człowieku, o co Ci chodzi? Spójrz na drugie wyrażenie w instrukcji if.... .Skoro to pierwsze Tobie nie pasuje, usuń je.

Dobrze, jeśli chcesz, żeby po okreśłonym czasie wykonywało jakiś kod, to obczaj klasę Timer lub zrób feeza aplikacji (sleep()). ELO

final class AKCJA implements ActionListener {
            AKCJA() {
                
                t = 0;
            }
            public void actionPerformed(ActionEvent ae) {
                
                if(++t > 2) {
                    
                    t = 0;
                    // TUTAJ DZIAŁAJ
                }
            }
            
            private int t;
        }
        
        final JTextField tf = new JTextField();
        final int ILE_ZNAKOW_MAX = 11;
        final Timer timer = new Timer(1000, new AKCJA());
        
        tf.addKeyListener(new KeyAdapter(){

            public void keyPressed(KeyEvent ke) {
                
                timer.restart();
                if(tf.getText().length() >= ILE_ZNAKOW_MAX - 1) {
                    
                    // TUTAJ DZIALAJ
                }
            }
        });
        tf.addFocusListener(new FocusAdapter(){

            @Override
            public void focusLost(FocusEvent fe) {
               
                timer.stop();
            }
        });
0

FocusListener nie do końca spełnia to co chciałem osiągnąć, ale może być. Mi raczej chodziło o odczekanie np. 2 sekund po wciśniętym przez użytkownika przycisku i wyświetleniu statusu dopiero jeżeli po tym czasie użytkownik nic nie wpisze.

1

Naprawiłem

final class AKCJA implements ActionListener {
    AKCJA() {

        t = 0;
    }
    public void reset() {

        t = 0;
    }
    public void actionPerformed(ActionEvent ae) {

        if(++t > 2) {

            t = 0;System.out.println("XD");
            // TUTAJ DZIAŁAJ
        }
    }

    private int t;
}
        
final JTextField tf = new JTextField();
final int ILE_ZNAKOW_MAX = 11;
final AKCJA akcja = new AKCJA();
final Timer timer = new Timer(1000, akcja);

tf.addKeyListener(new KeyAdapter(){

    public void keyPressed(KeyEvent ke) {

        akcja.reset();

        if(tf.getText().length() >= ILE_ZNAKOW_MAX - 1) {

            // TUTAJ DZIALAJ
        }
    }
});
tf.addFocusListener(new FocusAdapter(){

    public void focusGained(FocusEvent fe2) {

        timer.start();
    }
    public void focusLost(FocusEvent fe) {

        timer.stop();
    }
});

Focus jest tylko po to, żeby wyłączyć/włączyć zegar...
Właśnie dokładnie to Tobie daję... .Rozumiem, że możesz nie rozumieć kodu, ale musisz mi uwierzyć, że ja daję Tobię dokładnie to, co potrzebujesz.. xDD

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1