JavaEE automatyczne wywołanie metody

0

Cześć,
W jaki sposób można cyklicznie wywołać metodę na serwerze Java EE bez interakcji użytkownika?
Piszę aplikację w JSF + Spring MVC, użytkownik może się do niej zalogować i sprawdzić stan cyklicznie wykonywanych zadań. Te cykliczne zadania powinny być wykonywane co żądany czas np. co pięć minut, no i tu moje pytanie jak "sprawić" aby dana metoda była uruchamiana na serwerze co żądany czas?

3

Utworz sobie jakiegos beana a nastepnie napisz sobie metode, ktora ma byc uruchamiana cyklicznie i oznacz ja adnotacja @Scheduled.

Dokumentacja:

http://docs.spring.io/spring/docs/current/javadoc-api/org/springframework/scheduling/annotation/Scheduled.html

Przyklad:

@Scheduled(fixedDelay = 5000)
public void someMethod() {
}

Prawdopodobnie musisz aktywowac schedulera w swojej konfiguracji. Jezeli Twoj projekt jest konfigurowany adnotacjami to powinienes w swojej konfiguracji dodac adnotacje @EnableScheduling

0
tk napisał(a):

Utworz sobie jakiegos beana a nastepnie napisz sobie metode, ktora ma byc uruchamiana cyklicznie i oznacz ja adnotacja @Scheduled.

Dokumentacja:

http://docs.spring.io/spring/docs/current/javadoc-api/org/springframework/scheduling/annotation/Scheduled.html

Przyklad:

@Scheduled(fixedDelay = 5000)
public void someMethod() {
}

Prawdopodobnie musisz aktywowac schedulera w swojej konfiguracji. Jezeli Twoj projekt jest konfigurowany adnotacjami to powinienes w swojej konfiguracji dodac adnotacje @EnableScheduling

Dzięki dzała :-)

0

ale nie musisz wklejac w quote calego posta porzednika w temacie majacym 3 posty

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1