Brak polskich znaków w pliku wykonalnym

Odpowiedz Nowy wątek
2015-02-25 10:39
PoczątkującyJava
0

Witam
Napisałem aplikacje w NetBeans 7.4 która łączy się z bazą danych i pobiera rekordy wstawiając je do Jtable. Po odpaleniu jej w Netbens wszystko wyświetla się poprawnie. Jednak gdy odpalę ją z pliku wykonywalnego .jar po pobraniu danych z bazy i wyświetleniu ich t Jtable nie ma polskich znaków tylko krzaki. Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem??

Pozostało 580 znaków

2015-02-25 13:29
0

Na początek spróbuj ustawić kodowanie NetBeans'a oraz konfiguracji projektu na UTF-8.

Jednak z tego co widzę, stan na rok 2013, to nie jest to możliwe http://stackoverflow.com/ques[...]nge-file-encoding-in-netbeans. Jednak być może w wersjach na rok 2014-15 uległo coś zmianie. Niestety z NetBeans'a nie korzystam, więc więcej nie potrafię powiedzieć.


The quieter you become, the more you are able to hear.

Pozostało 580 znaków

2015-02-25 18:19
PoczątkującyJava
0

Mam kodowanie ustawione raczej dobrze bo pod netbeansem działa prawidłowo tylko jak odpalam z .jar to nie widzi polskich znaków :/

Pozostało 580 znaków

2015-02-25 18:26
0

Miałem podobną sytuację, pracując na Eclipsie, że przy uruchamianiu aplikacji bazodanowej (MySQL + phpMyAdmin + Apache) dane pobierane z bazy były wyświetlane z polskimi znakami, ale już po wyrzuceniu do runnable *.jar sytuacja się paprała. Pomogła zmiana kodowania w Eclipsie i w bazie danych na utf-8 właśnie.

EDIT

Jeżeli w bazie i w netbeansie masz kodowanie utf-8, i korzystasz z konektora JDBC, to zajrzyj jeszcze tutaj:
http://stackoverflow.com/ques[...]-utf-8-string-writing-problem

Szczególnie zwróć uwagę na tą linijkę:

conn = DriverManager.getConnection("jdbc:mysql://localhost:3306/myDatabase?useUnicode=true&characterEncoding=UTF-8","user","passwd");

The quieter you become, the more you are able to hear.
edytowany 2x, ostatnio: Gjorni, 2015-02-25 18:38

Pozostało 580 znaków

2015-02-25 18:33
PoczątkującyJava
0

baza danych jest na UTF-8 na 100% muszę sprawdzić jakie jest kodowanie w projekcie tylko jeszcze nie wiem jak

Pozostało 580 znaków

2015-02-25 18:48
PoczątkującyJava
0

dodanie tego fragmentu ?useUnicode=true&characterEncoding=UTF-8" do adresu też nie pomaga. Baza stoi na serwerze firebird

Pozostało 580 znaków

2015-02-26 08:35
PoczątkującyJava
0

Problem rozwiązany trochę na około ale działa.

Opisz swoje rozwiązanie, żeby inni mogli z niego skorzystać. - Gjorni 2015-02-26 14:08

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0