Uruchamianie pliku .jar

0

Witam !
Mam problem z uruchomieniem pliku .jar. Mianowicie po drukrotnim kliknieciu nic się nie dzieje.
Od razu uprzedzam że:

  • tworzyłem plik .jar również za pomocą cmd
  • dodałem w pliku MANIFEST.MF wiersz: Main-Class: nazwa_klasy_z_main
  • wersja JDK u mnie to 8, wersja kompilacji projektu w Eclipsie to 1.8

Dołączam mój stworzony plik .jar oraz pliki klas.

0

Spróbuj uruchomić swojego jara w konsoli za pomocą polecenia:

java -jar <ścieżka_do_jar> 

i wtedy zobaczysz, że: no main manifest attribute.

Jesli używasz Mavena to mozesz użyć plugin do budowania JAR (zmień zancznik mainClass na ścieżkę do klasy z metodą main):

<build>
    <plugins>
        <plugin>
            <artifactId>maven-assembly-plugin</artifactId>
            <configuration>
                <descriptorRefs>
                    <descriptorRef>jar-with-dependencies</descriptorRef>
                </descriptorRefs>
                <archive>
                    <manifest>
                        <mainClass>pl.example.app.PathToClassWithMainMethod</mainClass>
                    </manifest>
                </archive>
            </configuration>
        </plugin>
    </plugins>
</build>

i użyć polecenia Maven'a do zbudowania JAR:

mvn assembly:assembly
0

a muszę do tego używać Mavena?
Nigdy tego nie używałem i nie mam bladego pojęcia jak to zrobic

0
janiu napisał(a):

a muszę do tego używać Mavena?
Nigdy tego nie używałem i nie mam bladego pojęcia jak to zrobic

Nie musisz, ja podaję Ci rozwiązanie wykorzystujące Maven'a.

0

czyli łopatologicznie:
zamiast pisać Main-Class: Konwerter.jar wklejam to co mi wysłałeś i potem wpisuje polecenie mavena w cmd ?

0

Problem występuje po raz pierwszy? Miałeś już na tej maszynie problemy z odpalaniem runnable *.jar files? Ostatnio zauważyłem, przy próbie odpalenia poprawnie wyeksportowanego do runnable *.jar pliku, że choć miałem zainstalowane jdk8, to plik uruchomić się nie chciał. Dopiero po zainstalowaniu gołego jre8 pliczek odpalił. Sytuacja pojawiła się na nowym kompie, na którym było zainstalowane najpierw tylko jdk8, ale z tego co pamiętam, to jdk przecież zawierało w sobie jre. Sam już nie wiem.

0

Doinstalowałem JRE i dalej nic

0

Źle napisałeś manifest, wiersz z Main-Class musi się kończyć Enterem, pusty wiersz jest też błędem. Bezpieczniej jest nie pisać samodzielnie manifestu, program jar sam dopisze manifest.
jar cvfe Konwerter.jar MyFrame_Test My.class*
P.S. Dlaczego w Twoim pliku jar jest tyle zbędnych plików?

0

@bogdans dzieki wielkie, teraz wszystko działa.
A co do tych plików właśnie nie wiem, chyba jak tworzyłem przez Eclipsa to mi sie coś niechcący dodało.

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0