Metoda doSet() zamiast metody set()

0

Słyszałem kiedyś, że zamiast używania metody set() by ustawić wartość dla jakieś zmiennej powinno się utworzyć metodę doSet(), która to wywoływałaby tę pierwszą metodę. Konstrukcja wyglądałaby tak:

private void set(int x){
	this.x = x;
}

public void doSet(int x){
	set(x);
}

Jest to ponoć bardziej bezpieczne. Ja niestety tego nie widzę, dlaczego używanie samej metody set() miałoby być niebezpieczne? Czy są jakieś inne zalety stosowania tej techniki?

2

Nie widzę w tym sensu

2
Biały Kruk napisał(a):

Słyszałem kiedyś, że zamiast używania metody set() by ustawić wartość dla jakieś zmiennej powinno się utworzyć metodę doSet(), która to wywoływałaby tę pierwszą metodę. Konstrukcja wyglądałaby tak:

private void set(int x){
this.x = x;
}

public void doSet(int x){
set(x);
}

> 
> Jest to ponoć bardziej bezpieczne. Ja niestety tego nie widzę, dlaczego używanie samej metody set() miałoby być niebezpieczne? Czy są jakieś inne zalety stosowania tej techniki?


Hę? Gdzie tak slyszales?

Czasami robi sie odwrotnie, tzn. metoda setFoo(int foo) wola metoda doSetFoo(int foo) wewnetrznie. doSetFoo tylko ustawia pole a setFoo wyla listenery dokonuje sprawdzenia argumentu itp. Wszystko to czasami jest zbedne jestli wywolywane jest wewnatrz klasy, nie trzeba tyle sprawdzac, nie chce sie wywolac listenerow itp.
0

Hmm, a może coś pomyliłem i chodziło właśnie o to, że metoda setFoo(int foo) wywołuje metodę doSetFoo(int foo), nie pamiętam dokładnie. W każdym razie trzymając się teraz tego przykładu jaki jest stosowania takiej techniki?

0

Zakladam ze chciales zapytac, jakie sa zalety (zjdlo ci slowko). Zalety opisalem powyzej.

0
Biały Kruk napisał(a):

Hmm, a może coś pomyliłem i chodziło właśnie o to, że metoda setFoo(int foo) wywołuje metodę doSetFoo(int foo), nie pamiętam dokładnie. W każdym razie trzymając się teraz tego przykładu jaki jest stosowania takiej techniki?

nie ma takiej techniki.

0

Czyżby chodziło o tworzenie builderów, gdzie zamiast zwykłego settera używa się czegoś w rodzaju withSth i tworzy obiekt dopiero na samym końcu mając wszystkie jego elementy?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1