Wyszukiwanie rekordów według podanego kryterium a sortowanie

0

Cześć, napisałem sortowanie obiektów w liście po wybranym kryterium, chciałbym teraz dodać wyszukanie danego obiektu po pewnym kryterium. Nie wiem czy dobrze myślę ale muszę zaimplementować interfejs Collection<E> potrzebny do metody contains? Powiedzcie mi jeszcze czy aby jedna klasa implementowała 2 interfejsy musi być abstrakcyjna ?
Pozdrawiam
R.

0
  1. nie musi
  2. do sortowania zimplementuj sobie interfejs Comparable<JakasTamKlaska>
  3. słabo, że nie umiesz używać google. wszystko to można łatwo wyszukać i nawet tutaj na forum też: Sortowanie po wybranym kryterium
0

Sortowanie miałem już napisane. Chodziło mi o dodanie wyszukiwanie obiektów np. aby wyświetlić wszystkie obiekty których X= coś. Dodałem implementacje interfejsu Collection<...> dla metody containsAll. Niestety to chyba nie był najlepszy pomysł bo mam teraz pełno override. Może nie ten interfejs implementuje, znacie jakiś inny sposób?

0

masz tutaj przykład: (np. wyciągnięcie studentów z średnią >3).

import java.util.ArrayList;
import java.util.Arrays;
import java.util.List;

class Student {
    private String name;
    private Double average;

    public Student(String name, Double average) {
        this.name = name;
        this.average = average;
    }

    public Double getAverage() {
        return average;
    }

    @Override
    public String toString() {
        return name+" "+average;
    }
}


public class Main {
    public static void main(String[] args) {
        List<Student> students = Arrays.asList(
                new Student("grae", 1d),
                new Student("ghtr", 2d),
                new Student("hfdzfx", 3.5),
                new Student("bvtre", 5d),
                new Student("hvczf", 2d)
        );

        List<Student> result = new ArrayList<>();
        for(Student s : students) {
            if(s.getAverage() > 3.0)
                result.add(s);
        }

        System.out.println(result);
    }
}

a mając java8 albo Guava możesz używać do tego filtera.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1